Index Vakbarát Hírportál

Milyen brexitre készül Boris Johnson?

2019. szeptember 2., hétfő 23:59

Amikor Boris Johnson lett az Egyesült Királyság miniszterelnöke, kijelentette, hogy így vagy úgy, de az Egyesült Királyság október 31-én ki fog lépni az Európai Unióból. Johnson állítása szerint attól se riadna vissza, hogy a válást rendező megállapodás nélkül szakadjon el az országa Európa többi részétől. Ezt pedig csak tetézte, hogy Johnson augusztus 28-án azt kérte a királynőtől, hogy függessze fel a parlamentet, így a képviselőknek még kevesebb ideje lenne keresztbe tenni a kormány brexitterveinek. II. Erzsébet pedig jóváhagyta a miniszterelnök kérését.

A legfrissebb fejlemények, hogy Boris Johnson hétfő esti beszédében megüzente ellenfeleinek és az ellene lázadozó toryknak, hogy semmilyen körülmények között nem akar újabb hosszabbítást kérni az EU-tól. Ellenzéki képviselők kedden indítanának el egy olyan folyamatot, amivel törvényi erővel köteleznék arra Johnsont, hogy egy esetleges rendezetlen brexit elkerüléséhez újabb halasztást kérjen Brüsszelben. Közben viszont az is felmerült, hogy Johnsonék előrehozott választás lehetőségét belengetve kerülnének közelebb a brexithez is.

A különböző források szerint a kormány azt tervezheti, hogy október 14-re indítványozza előrehozott választás kiírását, amennyiben a képviselőknek kedden sikerül napirendre tűzniük a rendezetlen brexit elkerülését célzó törvényjavaslatot.

De vajon mik lehetnek a tervei, mire játszik Boris Johnson és tanácsadója, a 2016-os népszavazás előtt a brexitkampányt is menedzselő Dominic Cummings? Mit szólnak mindehhez az EU legfontosabb vezetői? Tényleg egyre közelebb vagyunk egy rendezetlen brexithez, és ha igen, ez mit tenne az európai és brit gazdasággal, Írországgal, Skóciával és az évek óta állandó válságban lévő brit belpolitikával?

Ezt beszéljük ki Iván Andrással, az Index külpolitikai újságírójával, Márton Balázzsal, az Eurológus rovat újságírójával és Kovács Krisztiánnal, a Concorde értékpapír Zrt. üzletfejlesztésért és stratégiai tervezésért felelős igazgatójával, aki már több cikket írt a brexitről az Index Pénz beszél rovatába.

Rovatok