Index Vakbarát Hírportál

Minden politikai pozíciójáról lemondott Boris Johnson testvére

2019. szeptember 5., csütörtök 13:40 | aznap frissítve

Lemondott képviselői mandátumáról és miniszteri posztjáról Boris Johnson öccse. A szintén a konzervatívok soraiban politizált Jo Johnson Twitter-oldalán azzal magyarázta döntését, hogy

az elmúlt hetekben feloldhatatlan ellentmondásba került a családja iránt érzett lojalitása és a nemzet érdeke.

Az ifjabbik Johnson 2016-ban Nagy-Britannia Európai Uniós tagságára szavazott – miközben Boris a brexitkampányt vezette őt magát is meglepő sikerre. Jo Johnson David Cameron, majd Theresa May kormányában több tárcát is irányított, tavaly novemberben ez utóbbi brexitstratégiájával kapcsolatos elégedetlensége miatt mondott le közlekedési miniszteri posztjáról, írja a BBC.Az előzmények ismeretében némi meglepetést okozott, hogy bátyja július végén megalakult kormányában elfogadta a vállalkozásokért-, energiapolitikáért,- iparfejlesztésért- és oktatásért felelős csúcsminisztérium vezetését.

Jo Johnson lemondása újabb csapást jelentett bátyja amúgy is ingatag kormánya számára. Ahogy arról beszámoltunk, 24 órán belül 4 szavazást bukott el a parlament alsóházában, kedden például a miniszterelnök prioritásának számító, ún. „rendezetlen brexit" megakadályozását célzó javaslat kapott többséget. Ezzel összefüggésben valóságos exodus indult meg a Konzervatív Pártból; a kormány már a keddi szavazás előtt elveszítette alsóházi többségét, miután az egyik tory képviselő átült az ellenzékhez. Később ráadásul nem kevesebb, mint 21 konzervatív – köztük több veterán konzervatív – szavazott együtt az ellenzékkel, őket a korábbi fenyegetéseket beváltva lényegében kizárták a pártból.

Hétfőn megint nekifutnak az előrehozott választásnak

Szerda este a rendezetlen brexit elkerülését célzó törvényjavaslat megszavazása után Boris Johnson előrehozott választásról szóló indítványt adott be az alsóházban. Az ellenzéki pártok ezt nem támogatták, és messze maradt a szükséges kétharmados többségtől.

Az várható volt, hogy Johnson nem mondott még le egy, a brexit október 31-i határidejét megelőző előrehozott választásról, és csütörtökön délután nyilvánosságra hozták az alsóház hétfői ügymenetét. Ebből kiderül, hogy

újabb indítványt terveznek egy előrehozott választásról.

Ez azért lesz fontos, mert Jeremy Corbyn, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője eredetileg arra hivatkozva utasította el az általa régóta szorgalmazott előrehozott választást, hogy előbb törvényi erőre kell emelkednie a rendezetlen brexit elleni javaslatnak.

Ez az alsóház után a Lordok Házába került, ahol felmerült, hogy megpróbálják a szeptember 9-12. között esedékes parlamenti felfüggesztésig elhúzni a folyamatot, de csütörtökön már bejelentették, hogy ott is át fog menni a javaslat. Ha csatolnak hozzá módosítókat, azokról hétfőn vitázhat az alsóház, egyébként pedig a királynőhöz kerül jóváhagyásra.

Johnsonék feltehetően azzal fognak érvelni, hogy miután átment a törvény, Corbynnak meg kell szavaznia az előrehozott választást. Azonban erről is komoly vita indulhat a következő napokban, mert a Labourön belül, és más ellenzéki pártokban többen azt szeretnék, ha csak akkor írnának ki előrehozott választást, ha már biztossá vált, hogy Johnson hosszabbítást kér.

Boris Johnson korábban többször is kijelentette, hogy megállapodással vagy anélkül, de mindenképpen ki akar lépni az október 31-i határidővel.

Rovatok