Index Vakbarát Hírportál

Egyhangú szavazással lett moszkovita kormányfője Grúziának

2019. szeptember 8., vasárnap 19:25 | aznap frissítve

A grúz parlament vasárnap bizalmat szavazott a Moszkvában tanult eddigi belügyminiszter, Georgij Gaharija vezette új kormánynak. Az ellenzék bojkottálta a szavazást, amelyet Gaharija így egyhangúlag nyert meg.

Elődje, Mamuka Bahtadze hétfőn lemondott, amit azzal indokolt, hogy teljesítette feladatát, amellyel 2018 júniusában megbízták, vagyis kialakította az ország fejlődésének stratégiáját.

Gaharija megbízatása nem túl meglepő, mivel a grúz médiába korábban már kiszivárogott, hogy ő lehet Bahtadze legvalószínűbb utódja. Igaz, lemondását követelték a belügyminiszteri posztról a júniusi oroszellenes ellenzéki tüntetések résztvevői, mert őt tartják felelősnek a demonstrációk feloszlatásakor történt rendőri túlkapásokért. Az ellenzék már előre tudatta, hogy ellenezni fogja Gaharija jelölését.

A 44 éves politikus 2017 novemberében lett belügyminiszter, előtte a gazdasági tárcát vezette egy éven át. 2013 előtt a moszkvai Lomonoszov egyetemen tanult, majd Oroszországban dolgozott egy élelmiszeripari cég vezérigazgatójaként, utána pedig a Lufthansa német légitársaság regionális igazgatójaként.

Grúzia 2008-ban Oroszországgal rövid háborút vívott, amelyet elvesztett. Az ellenzék az eddigi, nyugatbarát kormányénál is erőteljesebb fellépést szorgalmaz Moszkvával szemben, így nem meglepő, hogy bojkottálta a parlamenti szavazást. (MTI)

Rovatok