Index Vakbarát Hírportál

Netanjahu megint azt ígéri, hogy Izrael annektálja a ciszjordániai zsidó telepeket

2019. szeptember 10., kedd 18:59 | aznap frissítve

Benjamin Netanjahu kormányfő ismét azt ígérte, hogy ha a jövő héten megválasztják, Izrael annektálja Ciszjordánia nagy részét az ottani zsidó telepekkel. Netanjahu hangsúlyozta: ezt a lépést kizárólag a Donald Trump amerikai elnökkel való szoros egyeztetések után tenné meg, írja a Guardian

Netanjahu először az idén áprilisban tartott  választásokon beszélt erről a tervről. Legutóbb szeptember elején egy Ciszjordánia északi részén fekvő faluban, az Elkana településen tartott ünnepélyes tanévnyitón tett említést a zsidók lakta telepek beolvasztásáról, és az izraeli törvénykezés kiterjesztéséről ezekre a településekre.

Izrael 1967-ben foglalta el Szíriától a Golán-fennsíkot. A Jordántól nyugatra található terület 1967 óta áll izraeli katonai megszállás alatt. Ciszjordánia (West Bank) 2,6 millió palesztinnak ad otthont, de az utóbbi évtizedekben több mint 400 ezer izraeli telepedett le itt.

Jelenleg a terület 40 százaléka  felett van – nem teljeskörű – kormányzati hatásköre a Palesztin Hatóságnak. A palesztinok és a nemzetközi közösség legtöbb országa törvénytelennek tekinti a Ciszjordániában létrehozott izraeli településeket a genfi egyezmények alapján, amelyek tiltják a letelepedést a háborúban elfoglalt földeken.  

A konfliktus alapja, hogy a  palesztin vezetés Ciszjordániában és a Gázai övezetben tervezi a jövendő palesztin állam létrehozását. Ha Izrael a területe részévé teszi az elszórt és hálózatos jellegű ciszjordániai zsidó telepeket, a maradék területeken nem lehet kialakítani egy életképes palesztin államot. 

Izraelben áprilisban is választásokat tartottak. Donald Trump az akkori választások előtt jelentette be, hogy az USA elismeri a Golán-fennsík izraeli bekebelezését.

Miután Netanjahu nem tudott kormányt alakítani, a jövő héten ismét választások lesznek az országban. Ebben a cikkünkben arról írtunk, milyen belpolitikai motívumok mozgatják Netanjahut és az izraeli politikát. Netanjahunak súlyos korrupciós vádakkal kell szembenéznie, amelyekből akár börtönbüntetés is lehet.  Mentelmi jogának megőrzése érdekében erős többségre lenne szüksége a knesszetben, ehhez viszont radikális és szélsőjobboldali pártokkal kell egyezkednie.  

A kampányesemény, amelyen Netanjahu bejelentette a ciszjordániai terveit, végül idő előtt véget ért, mert légvédelmi szirénák szólaltak meg arra figyelmeztetve, hogy rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből. A miniszterelnök arra kérte a hallgatóságot, maradjanak nyugodtak, aztán a testőrei elvezették. Az izraeli hadsereg közölte, hogy nyomozásba kezd. 

Rovatok