Index Vakbarát Hírportál

Hat országba kerülnek az Ocean Vikingen érkezett menekültek

2019. szeptember 15., vasárnap 09:29

Portugália és Luxemburg is vesz át az Ocean Viking civil hajó fedélzetén Lampedusához érkezett illegális bevándorlókból, előbbi nyolcat, utóbbi kettőt, Olaszország, Németország és Franciaország pedig 24-24-et - jelentette az MTI, az ANSA olasz hírügynökség beszámolója alapján.

Az olasz kormány korábban bejelentette, hogy a hajón tartózkodó 82 ember partraszállási engedélyt kapott a szigeten. A civil hajó kikötésének engedélyezését ahhoz kötötték, hogy biztosítva legyen a csoport tagjainak európai szétosztása. Ez volt az első ilyen eset, hogy az olasz kormány már azelőtt elkezdte a szétosztási folyamatot, hogy a hajó egyáltalán az olasz vizekre ért volna.

Az MTI szerint ennek feltétele egy olyan nem hivatalos megállapodás volt, amely szerint ha száz migráns érkezik olasz területi vizekre, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni.

A megállapodás szerint Olaszország és Málta lesz ismét az első európai kikötő a földközi-tengeri migrációs útvonalon. Tehát az olasz kikötők megnyílnak, és ismét Olaszországra és Máltára hárul az érkezők első befogadása és azonosítása. Párizs és Berlin az érkezők 25-25 százalék befogadására kötelezi el magát, de kizárólag a menedékkérőnek minősülőket vennék át. Az Ocean Vikingen érkezett emberek közül tehát Olaszország jóval többet vesz át a megígértnél, Németország és Franciaország valamivel többet, mint ahányat megígért, és önként jelentkezett Portugália meg Luxemburg.

Rovatok