Index Vakbarát Hírportál

Közel két és fél millió hektár égett le Bolíviában az Amazonas mentén

2019. szeptember 16., hétfő 19:17

Legkevesebb 2,4 millió hektárnyi erdő és legelő veszett oda a Bolívia keleti részét sújtó Amazonas-menti erdőtüzekben  az elmúlt hónapban, közölte Santa Cruz megye környezetügyi minisztere. Augusztus végén ez a szám hétszázezer hektár volt.

A tüzekben csaknem 40 millió fa és több mint ezer gerinces faj pusztult el. A leégett területek egy része, mintegy 1,15 millió hektár, védett természeti övezet volt.

Bolíviában Santa Cruz térségét érintik a legsúlyosabban az erdőtüzek az idei száraz évszakban, míg a szomszédos Brazíliában az amazonasi esőerdőket pusztítják a lángok.

A Solón Alapítvány nevű bolíviai természetvédő szervezet szerint a lassan mozgó hüllők, köztük a kígyók és a teknősök nagy számban pusztultak el, valamint csaknem 1,14 milliárd dollár értékű növényzet égett el, ami meghaladja a tavalyi szójaexport értékét.

Augusztus végén derült ki, hogy Bolívia egymillió dolláros segélyt kap az erdőtüzek megfékezésére. Korábban az ENSZ, az Amerikaközi Fejlesztési Bank és az Andoki Fejlesztési Együttműködés nyújtott 650 ezer dolláros segélyt a latin-amerikai országnak a tűzoltási feladatokra.

Emmanuel Macron francia elnök a G7 biarritzi csúcstalálkozóján után jelentette be, hogy az országcsoport tagjai 20 millió dolláros (csaknem hatmilliárd forintnak megfelelő) azonnali segélyt nyújtanak az Amazonas-medencében fekvő országoknak az erdőtüzek megfékezésére, illetve hosszú távú globális projektet kezdeményeznek az amazóniai esőerdő védelmére.

Rovatok