Index Vakbarát Hírportál

Két súlyos robbantás volt Afganisztánban, 46-an meghaltak

2019. szeptember 17., kedd 13:20

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a közép-afganisztáni Parvan tartomány fővárosában, Csarikarban kedden, Asraf Gáni afgán elnök kampányrendezvényének közelében, a detonációban huszonnégyen meghaltak, és 45-en megsebesültek, közölte az MTI. Sem az elnöknek, sem a kampánystáb tagjainak nem esett bajuk, és a rendezvényt nem szakították félbe. A helyi kórház igazgatója szerint az áldozatok nagy része nő és gyerek.

Rendőrségi források szerint robbanás történt a fővárosban, az Egyesült Államok nagykövetsége mellett is. Legfrissebb jelentések szerint ennek az öngyilkos merényletnek 22 halottja és csaknem 40 sebesültje van. Az áldozatok között szintén sok a nő és a gyerek.

A tálibok szóvivője a Twitteren bejelentette, hogy ők követték el a robbantást.

Afganisztánban eredetileg áprilisban tartottak volna elnökválasztást, de biztonsági okokból kétszer is elhalasztották, végül pedig szeptember 28-ra tűzték ki. A kormány ellen harcoló tálibok az elnökválasztást már korábban szégyenletesnek és az emberek becsapásának nevezték, és fogadkoztak, hogy mindent megtesznek a voksolás megakadályozása érdekében.

Elemzők szerint a választások nagy esélyese Gáni, akinek győzelem esetén ez lenne a második ötéves elnöki ciklusa.

A lázadók - akik több merénylet elkövetését vállalták magukra az elmúlt hónapokban - többször hangoztatták, hogy szerintük az elnökválasztás helyett az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokra kellene összpontosítani, amitől azt várják, hogy Washington kötelezi magát csapatainak kivonására, cserébe a tálibok ígéretéért, hogy az országot nem használják fel terrorista összeesküvésekre. Washington e tárgyalásokat azonban szeptember elején felfüggesztette, mert a lázadók megsokszorozták támadásaik számát.

Az ázsiai országban a tálibok mellett az Iszlám Állam terrorszervezet fegyveresei is jelen vannak, akik szintén több, halálos áldozatokat is követelő merényletet hajtottak végre az idén.

Rovatok