Index Vakbarát Hírportál

Elon Musk szerint a pedo guy nem is AZT jelenti

2019. szeptember 17., kedd 09:11

Elon Musk azzal védekezik egy ellene indított rágalmazási perben, hogy félreértik azt a dühében írt Twitter-üzenetet, amiben pedofilnak nevezte a barlangban rekedt thaiföldi gyerekfocicsapatot kimentő brit mentőbúvárt, Vern Unsworth-ot, írja BBC. 

2018-ban hetekig vezető hír volt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt gyerekfocicsapat kimenekítése. Elon Musk, a Tesla, a SpaceX és még egy sor másik vállalkozás vezérigazgatója is szeretett volna segítséget nyújtani az akcióhoz, ezért felajánlott egy mentőkapszulát, amivel szerinte ki lehetett volna hozni a barlangban rekedt gyerekeket.

A mentőakció helyi vezetője, Narongszak Oszotthakorn udvarisan visszautasította Musk ötletét, azonban a mentésben résztvevő egyik búvár, Vern Unsworth már nem volt ilyen diplomatikus. Ő a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy szerinte Musk segítségnyújtása csupán egy PR-trükk, és esélytelen, hogy a kapszula működőképes legyen.

Musk ezen annyira felhúzta magát, hogy dühében egy Twitter-üzenetben pedo guynak, (nagyjából pedopasinak) nevezte a 64 éves mentőbúvárt. Azt is kétségbe vonta, hogy Unsworth egyáltalán részt vett a mentőakcióban. A posztokat később törölte, és bocsánatot is kért Unsworth-től, de az ügy ennyivel nem ért véget.

Vern Unsworth rágalmazás miatt pert indított Musk ellen egy Los Angeles-i bíróságon. A BBC beszámolójából kiderült, hogy Musk és ügyvédei mivel védekeznek. Szerintük Dél-Afrikában - ahol Musk is felnőtt - a pedo szó egyfajta szinonimája a hátborzongató megjelenésű és viselkedésű öregeknek, és azt nem csak a pedofilok megnevezésére használják.

Nem akartam Unsworth urat pedofil cselekményekkel vádolni, csak visszavágtam a CNN-interjúért, és kifejeztem a vélemények, hogy egy hátborzongató öregnek tűnik

– mondta Musk a bíróságon. Az ügyiratból az is kiderült, hogy Musk egyik tanácsadója felbérelt egy magánnyomozót, aki azt jelentette, hogy Unsworth kapcsolatban áll olyan európaiakkal, akik Thaiföldön helytelen szexuális magatartást folytatnak.

A részben Thaiföldön, a 41 éves élettársával együtt élő mentőbúvár tagadta az ellene felhozott vádakat. Az ügyvédje, Lin Wood az AFP hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy Musk indítványa ugyanolyan támadás az igazság ellen, mint a kezdeti hamis és alaptalan pedofília-vád. Az ügy tárgyalása december 2-án folytatódik.

Rovatok