Index Vakbarát Hírportál

Idén másodjára is előrehozott választások jönnek Spanyolországban

2019. szeptember 17., kedd 22:49

Spanyolországban áprilisban előrehozott választásokat tartottak, de úgy néz ki, a választóknak még idén újra alkalmuk nyílik kifejezni az akaratukat, ugyanis novemberben megint előrehozott választások következnek.

A háttérben az áll, hogy a tavaszi szavazáson ugyan a szocialisták (PSOE) szerezték a legtöbb szavazatot, de a parlamentben már lett meg az önálló többségük, emiatt egyezkedniük kellett az ellenzéki pártokkal a kormányzati elképzeléseik támogatásáról. Ez a folyamat mondott most végképp csődöt Pedro Sanchez szocialista ügyvezető kormányfő kedd esti tájékoztatása szerint.

A Guardian összefoglalója szerint az elmúlt hónapok során a PSOE koalíciós ajánlatát elutasította a jobbközép Ciudedanos párt, abban pedig a szocialisták maguk nem tudtak megegyezni, hogy a radikális baloldali, megszorításellenes Podemosszal lépjenek szövetségre. 

A kedd esti bejelentést megelőzően a PSOE vezetése két napon keresztül tárgyalt a kisebb pártok vezetőivel, sikertelenül. Fülöp spanyol király még Sanchez sajtótájékoztatója előtt bejelentette: nem jelöl ki miniszterelnök-jelöltet, mivel ebben a helyzetben valószínűleg senki nem kapná meg a parlament jóváhagyását. Sanchez a rendkívüli sajtótájékoztatón az ellenzéket hibáztatta a kudarcért: "Lehetetlen volt teljesíteni a választóktól április 28-án kapott mandátumot. Minden eszközzel megpróbáltam, de lehetetlenné tették" - fogalmazott. Mint mondta, a többi párt gátolta meg egy olyan kormány felállítását, amelyet a spanyolok a szavazóurnáknál követeltek. Politikai ellenfelei azonban inkább benne látják a hibát, a konzervatív Néppárt szerint a szocialisták vezetője valójában a kezdetektől új választásokra játszott, a Podemos feje szerint pedig az ügyvezető kormányfő nem érti a többpárti politizálás természetét. 

A spanyol parlamentet valószínűleg feloszlatják hétfőn, és új választásokat írnak ki november 10-ére. 

Rovatok