Index Vakbarát Hírportál

Olasz külügyminiszter: Magyarország közönye miatt él migrációs vészhelyzetben Olaszország

2019. szeptember 17., kedd 08:24

Szijjártó Péter külügyminiszter a formálódó, új menekültelosztási mechanizmusról azt mondta, hogy sajnálatosnak tart minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait. A magyar külügyminiszter szerint így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter nem hagyta szó nélkül Szijjártó Péter állításait. Mint hétfő este kiadott közleményében áll,

Olaszország évek óta migrációs)vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé. Könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell.

Az Öt Csillag Mozgalom vezetője kifogásnak nevezte a magyar kormány véleményét, szerinte Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát.

Mint írta, a tranzitországokban európai irodákat kell létrehozni, amelyekben a migránsok menedékkérelmet tudnak benyújtani, hogy innen Európába - és ne kizárólag Olaszországba - lehessen őket áthelyezni humanitárius folyosón keresztül.

Így véget lehet vetni az embercsempészet poklának, és mindenki felelősséget vállal.

Rovatok