Index Vakbarát Hírportál

A demokraták bejelentették: elindítják Trump ellen a vádemelési eljárást

2019. szeptember 24., kedd 23:12 | négy éve frissítve

Soha, egyetlen amerikai elnököt nem mondattak még le impeachment eljárással, de most Donald Trump ellen megint ilyet kezdeményeztek a demokraták. Trump látszólag örül, mint mondja, ez az ő elnöki esélyeit növeli.

Nancy Pelosi, a Képviselőház demokrata elnöke bejelentette, hogy megindítják Donald Trump amerikai elnök ellen a vádemelési (impeachment) eljárást. 

Az ügy előzménye, hogy Donald Trump július 25-én felhívta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt. De vajon mit mondott? Ez volt a vádemelési eljárás legfontosabb kérdése az elmúlt napokban.

A demokraták szerint az elnök azt kérte ukrán kollégájától, hogy indítson nyomozást a demokrata elnökjelöltségért induló, egykori alelnök, Joe Biden fia ellen. E kérésnek pedig az volt az oka, hogy javítsa saját elnökválasztási esélyeit a demokratákkal szemben.

Korrekt beszélgetés volt

Trump szerint ő semmi törvénytelent nem tett, nagyon korrekt és kedves beszélgetést folytatott, és a demokraták csak Joe Biden családjának üzelmeiről szeretnék elterelni a figyelmet. 

A demokraták kontrája szerint, ha így volt, elő a farbával, az elnök hozza nyilvánosságra a telefonbeszélgetést.

A történet előzményei korábban inkább a demokrata pártot hozták kellemetlen helyzetbe, Joe Biden fia, Hunter Biden beült egy zavaros ukrán energetikai cég, a Burisma Holding igazgatótanácsába. Ez a társaság egy hányatott sorsú és sokszor a nagypolitika által is befolyásolt olajkikötő tulajdonosa volt, és bár az illetékes ukrán ügyészek soha nem vádolták meg Bidenéket törvénytelenséggel, de elég nehezen feltételezhető, hogy a fiatalabbik Biden szakértelmére és nem politikai lobbierejére volt szükség a cégnél.

Nyolcszor kérte

Ám, ahogy a Fehér Házból Trump elnöksége alatt szinte minden, úgy ez a telefonbeszélgetés is kiszivárgott, vagy ha nem is maga a beszélgetés, de a tartalma igen, mert  az amerikai sajtó azt szellőztette meg, hogy Trump a telefonbeszélgetés során nyolc alkalommal kérte Zelenszkijt, hogy beszéljen Rudolph Giulianival, Trump ügyvédjével, New York egykori polgármesterével a Biden-ügyről.

Ez a beszélgetés lehet a tárgya a vádemelési (impeachment) eljárásnak. A gyanú szerint Trump a személyes érdekei miatt tett külpolitikai lépéseket. Joe Biden maga is azt nyilatkozta, hogy az impeachment tragédia lenne, de egy olyan tragédia, amit az elnök okozott – tette hozzá. 

A demokraták azzal is megvádolták az elnököt, hogy az Egyesült Államok azért tartott vissza korábban egy Ukrajnának szánt 400 millió dolláros hadiipari támogatást, mert Trump ezzel nyomást akart gyakorolni a vizsgálat megkezdése érdekében.

Ő maga röhejesnek nevezte, hogy azzal vádolják, hogy nem költött el több amerikai adófizetői dollárt, pedig ő csak igyekezett nagyobb teret engedni az európaiak nagylelkűségének.

Egyszerű hekkelés

Nancy Pelosi, a Képviselőház 79 éves demokrata elnöke eddig jellemzően elég visszafogott volt, amikor a vérmesebb demokrata képviselők állandóan impeachment eljárást szerettek volna indítani. 

A republikánusok eközben azzal érvelnek, hogy amennyiben bármilyen üres vádaskodás után az elnökök telefonbeszélgetéseit nyilvánosságra kellene hozni, akkor ezennel megszűnne az amerikai külpolitika.

Trump boszorkányüldözésről beszél

"Teljességgel a demokraták boszorkányüldözéses átverése" - írta Donald Trump a Twitteren. Egy másik bejegyzésében "az elnök zaklatásáról" írt, egy harmadikban pedig úgy vélte, hogy "egy ilyen fontos napot, mint amilyen az ENSZ-ben volt, sok munkával és oly sok sikerrel", a demokraták szerinte "szándékosan tönkre akartak tenni a boszorkányüldözéses szemetükkel". "Még csak nem is látták a telefonbeszélgetés leiratát" - írta Trump, majd a várható eljárásra utalva leszögezte: "Nagyon rossz ez az országunknak".

Impeachment

Az elnök közjogi felelősségre vonásának az Egyesült Államokban szigorú rendje van, a Kongresszus két kamarája ezt hazaárulás, vesztegetés vagy súlyos törvényszegés gyanúja esetén indíthatja el. A Képviselőháznak (House of Representatives) 51 százalékkal, vagyis abszolút többséggel kell elfogadnia a vádat. Ezt követően a Szenátus (Senate) folytatja az eljárást, ahol már a tagok kétharmados (67 százalékos) többsége szükséges ahhoz, hogy elindulhasson az elnök hivatalból való eltávolítása. A „rendes” bíróság előtt tárgyalandó büntetőjogi felelősségre vonás ezután folytatható le.

Az eljárásról ebben a cikkünkben írtunk részletesen. 

(Borítókép: Nancy Pelosi bejelenti a vádemelési eljárást Donald Trump ellen kedd este. Fotó: Kevin Lamarque / Reuters)

Rovatok