Index Vakbarát Hírportál

Washington megtagadta a vízumot az orosz ENSZ-küldöttség tíz tagjától

2019. szeptember 24., kedd 12:58

Megtagadta az Egyesült Államok a beutazó vízum kiadását az ENSZ-közgyűlés 74. ülésszakának általános vitájára készülő orosz küldöttség tíz tagjától - közölte az egyik érintett, Konsztantyin Koszacsov, az orosz parlamenti felsőház külügyi bizottságának elnöke az MTI beszámolója szerint.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes közölte: az Egyesült Államoknak kötelessége vízumot biztosítani mindenkinek, aki állami küldöttség tagjaként ENSZ-rendezvényre utazik az országba.

Washington megsérti nemzetközi kötelezettségeit, ugyanis nincs joga megtagadni a vízum megadását egy hivatalos küldöttségnek

- mondta.

Peszkov szerint a helyzet megfelelően kemény reagálást von maga után Oroszország részéről. Az orosz külügyminisztérium tiltakozásul bekérette az amerikai nagykövetség egyik diplomatáját.

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő visszautasította azt az amerikai magyarázatot, hogy technikai okokból nem tudták határidőre kiadni a beutazási engedélyeket. Mint mondta, a vízumkérelmeket idejében nyújtották be.

A moszkvai amerikai követség az orosz hírügynökségek megkeresésére nem kívánta kommentálni a történteket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter várhatóan fel fogja vetni az ügyet pénteken, amikor kollégájával, Mike Pompeóval találkozik New Yorkban az ENSZ-közgyűlésen. A két ország diplomáciájának vezetői legutóbb májusban találkoztak az oroszországi Szocsiban, ahol a kétoldalú kapcsolatokat javító lépésekről állapodtak meg.

Rovatok