Index Vakbarát Hírportál

Oroszokhoz menekült seriff lehet a szexbotrány aduja

2019. szeptember 25., szerda 19:09 | aznap frissítve

Váratlanul főszereplő lett egy amerikai exrendőr, aki 2017-ben politikai menedékjogot kapott Oroszországban. John Dougannek a feltételezések szerint a szexhálózatot működtetett, fogdájában öngyilkosságot elkövetett Jeffrey Epstein, sőt, András herceg érintettségéről lehetnek információi, és ezeket megoszthatja az orosz titkosszolgálattal. Ha igaz, amit a 43 éves férfi állít, köze lehet a Demokrata Párt levelezésének kiszivárogtatásához is.

Nagy kérdés, hány VIP-kliens lélegzett fel, amikor a gyereklányokból szexhálózatot építő, egykor köztiszteletben álló amerikai milliárdos, Jeffrey Epstein felakasztotta magát egy manhattani fogda elkülönített zárkájában. Rejtélyes halála – amely miatt kirúgták a börtön vezetőit – biztosan nem könnyíti meg a felgöngyölítését az ügynek, amelybe most már

a Kreml is bekapcsolódhatott, miután Oroszországban kapott politikai menedékjogot egy amerikai exrendőr, akinek adatai lehetnek Epstein hálózatának ügyfeleiről.

A gyanú szerint a Bill Clintontól Donald Trumpig számtalan befolyásos politikussal, üzletemberrel szívélyes kapcsolatban álló Epstein szexhálózatának egyik legillusztrisabb vendége a brit királyi család tagja, András herceg lehetett. II. Erzsébet királynő második fia ugyanakkor visszautasítja, hogy valaha szexuális kapcsolata volt a nővel, aki azt állítja, hogy 2001-ben, 17 éves korában rábírták, hogy szexuális szolgáltatást nyújtson a hercegnek. 

A nő, Virginia Robert Giuffre évekkel ezelőtt kiállt a nyilvánosság elé, és kitart amellett, hogy nemcsak Epstein használta őt ki, de Epstein és a munkatársa utasítására András herceggel is volt. 

A halála előtt több évtizedes börtön fenyegetésével szembenéző Epstein ellen 2008-ben már folyt nyomozás, de kapcsolatai révén csekély következményekkel meg is úszta – emiatt kellett távoznia júliusban Trump munkaügyi miniszterének, Alex Acosta ugyanis Miamiban ügyészként közbenjárt Epstein érdekében, így szövetségi szinten nem kellett felelnie, azért, mert kiskorúakat kényszerít szexre, csupán kétrendbeli, kiskorúakkal folytatott szexuális aktus miatt kellett bűnösnek vallania magát Palm Beach-ben, emiatt kellett aztán 13 hónapot ülnie. Azt is egy Palm Beach-i börtön privát részlegén, ahonnan simán kijárhatott dolgozni irodájába.

De hogy jön az amerikai ügyhöz, hogy az angol szolgálatok Moszkvától tartanak?

Egy egykori amerikai haditengerész miatt, aki hirtelen az eddigi első számú oroszországi politikai menekült, az amerikai titkosszolgálatok globális lehallgatási gyakorlatáról hírt adó Edward Snowdennél is fontosabb lett. (Talán az sem véletlen, hogy Snowden, az NSA évek óta Oroszországban élő egykori dolgozója épp mostanában Franciaországhoz fordult menedékkérelemért.)

Palm Beach–Moszkva

John Dougan a haditengerészetnél szolgált, majd 2006-ban rendőrnek állt Floridában. 2009-ben szerelt le. Állítása szerint megelégelte a rendőrségi korrupciót, a rendőrök rasszista hozzáállását. A visszaélések feltárásához belső vizsgálatot kért, ám ehelyett – mesélte Dougan már Oroszországban – őt bírták rá távozásra. Ezután hozta létre azt az oldalt, amelyen névtelen bejelentők küldhették el információikat a rendőri kihágásokról. A PBSOTalk.org – a rövidítés Palm Beach megye seriff hivatalának betűszava – először akkor szólt nagyot, amikor egy informátor a Palm Beach-i seriff választási kampányának szabálytalan pénzköltéséről írt, nyilvánosságra hozva egy – mindössze 65 dollárról szóló – éttermi számlát. Az érintett elismerte a hibát, de végül nem választották meg ismét seriffnek.

Közben Dougan – saját elmondása szerint – álnéven, különböző eszközökkel nőivé torzított hangon befűzve az egyik rendőrt azt is kiderítette, hogy a Palm Beach-iek vadásznak rá, mert terhükre van. A felvételekkel, amelyekből kiderült, hogy törvényellenesen kutakodnak utána és leszámolna vele a rendőrség – az FBI-hoz fordult, de ott nem vették komolyan. Ekkor döntötte el: ha a rendszer velejéig romlott, és nem védik meg a törvénytelenül megtámadottakat, akkor ő miért vigyázzon a rendszer titkaira?  – írta a Gawker.com egy halom, ma már nem elérhető hivatkozással teli cikkében. Ezután

2016-ban az oldalon egyszer csak megjelent 14 ezer FBI ügynök és bíró személyes adata.

Dougannál házkutatást tartottak, a gépeit elkobozták. Az exrendőr ekkor azt állította, hogy az oldalt eladta, így a rajta jelentkező „BadVolf”, magát orosznak mondó hacker tetteiért nem felel, bár ismeri az illetőt. A Gawker újságírója kétségek után még elhitte ezt a verzót, később Dougan bevallotta: ő maga BadVolf – így, w helyett v-vel, mivel ez valójában cirill átírással, БадВолф-ként született.

Beszervezésnek látszó kirándulás

A történet azonban bonyolultabb, minthogy egy igazságosztó exrendőrt indokolatlanul orosz titkosszolgálati kapcsolatokkal vádolnak meg: Dougan 2013-ban a Facebookon keresztül megismerkedett egy orosz nővel, akihez aztán többször el is utazott Moszkvába, ahol egy-egy hónapot töltött, és a nő is gyakran ment Floridába a kétgyerekes, de a szivárogtatási ügyek közben már elvált férfihoz.

Az orosz főváros vadnyugati szabadságáról áradozó Dougan egyik találkozása azonban azt jelzi, hogy ez legalábbis szokatlan turistaút volt. Egy alkalommal Dougan Pavel Borogyinnal ebédelt. A férfi nem más a Kreml krónikái szerint, mint Az Ember Aki Putyint Moszkvába Hozta. A Szentpétervárt elhagyó későbbi elnök valóban Borogyinnak köszönheti, hogy a Kremlbe került, ahol Borogyin az elnök körüli teendőkért felelős intézményt vezette. A találkozáskor Borogyin már nem töltött be magas állami tisztséget, de nem az a személy, akivel egy amerikai turista csak úgy összefut.

Hogy ez hogyan sikerült, az nem világos, mindenesetre Dougan elmondása szerint egy biztonságtechnikai vállalkozás lehetőségeiről beszéltek – írta a Daily Beast, megemlítve, hogy egy másik – ma már nem elérhető – cikk szerint az orosz örökbefogadási törvényről beszéltek, amely a lehetőségből már sok éve kizárja az amerikaiakat. (Ez a motívum már korábban is előjött, amikor az ifjabb Donald Trump találkozott apja elnökválasztási kampányakor egy orosz ügyvédnővel.)

2016-ban bukkant fel a – már említett lista – 14 ezer FBI-ügynök és bíró személyes adataival. Az FBI a házkutatás után lefoglalta a számítógépeket, Dougan mobiljait, de ő szabadlábon maradt. Csak márciusban, egy újabb házkutatás után döntött úgy, hogy az ország elhagyására vonatkozó tilalom ellenére megszökik: a kanadai határhoz ment, ott kisrepülőt bérelt, és meglépett Kanadába. Apjával gyerekkorától kezdve repült, elmondása szerint a vietnámi veterán apa egy időben drogot csempészett kisrepülőn Dél-Amerikából az Egyesült Államokba a '70-'80-as évek fordulóján.

Kanadából Törökországba, onnan pedig Moszkvába repült, ahol menedékjogot kért és kapott, három évvel Edward Snowden után.

Dougan ugyan visszautasítja, hogy orosz kém volna, aki kapcsolatban áll az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), mindenesetre a „rendőrségi wikilieaksként” működő PBSOTalk most orosz szervereken fut.

Dougan 2017-től nyilatkozott az orosz sajtónak, az utóbbi napokban ismét több orosz cikk jelent meg róla, miután az brit MI6 szerint András hercegre nézve kellemetlen anyagok – az orosz zsargonból mára nemzetközivé lett kifejezés szerint kompromatok – lehetnek nála. Más kérdés, hogy a nyilvánosságra került aggodalom különösen furcsán hangzik, hiszen mindenképp gyanúba keveri a királynő második fiát, még akkor is, ha Dougannél nincs semmi. „Lehet, hogy van” – mondta mindenesetre Dougan sejtelmesen. A Timesnak azt nyilatkozta, bizonyos abban, hogy az FBI-nak pontos információi lehetnek András herceg szerepéről és, hogy fedezték Epsteint.

Dougan elmondása szerint a szintén floridai Epstein ügyéhez egy nyomozó munkatársa révén van köze, kollégája ugyanis átadta neki az anyagokat. Ezt Dougan a darkweben elrejtette, mint mondja, jó oka volt, mert kollégája azóta – betegségben – meghalt.

„Ezek az anyagok sosem kerülnek elő, amíg élek, ez a biztonsági garancia nekem és az Egyesült Államokban élő családomnak” – idézte Dougant a New York Post. 

A Demokrata Pártot is ő ingatta meg?

Dougannak állítólag köze van a 2016-os elnökválasztás eldöntésében is szerepet játszó ügyhöz, a Demokrata Párt elnökségének levelezésének kiszivárogtatásához. Ebből kiderült, hogy a párt vezetése valójában Hillary Clintonnak kedvezett az előválasztáson a váratlanul jól szerepelt és sokáig elnökjelölt-esélyes Bernie Sandersszel szemben.

A leveleket egy titkos forrás szerezte meg, aki megkereste a floridai Dougant, hogy tegye azokat közzé. Ebben Dougant előbb megakadályozta a házkutatás, ám mégis eljutott Washingtonba, mielőtt az FBI ezt felfedezte volna, és találkozott a forrással, aki egy pendrive-on átadta a levelezést. Ezzel lépett meg Oroszországba, és 

a Hillary Clintont és a pártvezetést kompromittáló levelezést már Moszkvában töltötte fel, amint benyújtotta a politikai menedékkérelmet.

Oroszországba elmondása szerint nem annyira a kapcsolatai, mint a világpolitikai erőviszonyok hozták: egyszerűen ez az a hely, ahol az amerikaiak biztosan nem érik el kiadatását. „Egyszerűen csak szerencsém van, hogy volt hova menekülnöm. De nem Oroszország az én küzdelmeim helyszíne. Persze, ha orosz állampolgárságot kapok, az mindent megváltoztathat”. Vagyis lehet, hogy egyszer, ha korrupciót, visszaélést lát, majd az orosz elnököt is megszorongatja, ahogyan a Palm Beach-i seriffet? – tette fel a kérdést a Daily Beast. A válasz:

Nem, mert akkor ugyan hova a fenébe menekülhetnék?

Rovatok