Index Vakbarát Hírportál

Rágalmazás miatt elítélték a francia #MeToo mozgalom legismertebb alakját

2019. szeptember 25., szerda 22:18 | aznap frissítve

Rágalmazás miatt elítélték szerdán Sandra Muller újságírót, aki Harvey Weinstein amerikai filmproducer botrányát követően arra buzdította a Twitteren a francia nőket, hogy a #balancetonporc (add ki a disznódat) hashtag alatt írják le a név és a részletek megadásával, hogy ki volt a szexuális zaklatójuk a munkahelyükön.

A párizsi büntetőbíróság 15 ezer eurós ( nagyjából 5 millió forintos) kártérítés megfizetésére kötelezte a nőt, miután úgy ítélte meg, hogy rágalmazásnak és elítélendőnek minősül zaklatónak minősíteni azt a férfit, akit néven nevezett a francia MeToo-mozgalmat elindító Twitter-bejegyzésében. 

Sandra Mullert – akit 2017-ben a Time amerikai magazin a „csendet megtörők” egyikeként az év emberei közé sorolta – a bíróság további 5 ezer eurós (közel másfél millió forintos) perköltség megfizetésére, valamint arra is kötelezte, hogy törölje az ominózus posztot, és tegye közzé a Twitter-oldalán, valamint további két helyen a bírósági döntést. 

Sandra Muller 2017. október 13-án a következő üzenetet tette közzé a Twitteren: „#balancetonporc (add ki a disznódat) !! te is írj le a név és a részlet megadásával egy szexuális zaklatást, amely a munkád közben ért. Várlak titeket”. Négy órával később egy második posztban azt írta: „Nagy melleid vannak. Az esetem vagy. Egész éjszaka ki foglak elégíteni. Eric Brion, az Equidia volt főnöke”.

A több mint 2500-szor továbbított üzenetben leírtakat 2012-ben a cannes-i fesztivál filmpiacán mondta Eric Brion az újságírónőnek, ahol mindketten hivatalosan voltak jelen. 

A bíróság szerint azért rágalmazás szexuális zaklatásnak minősíteni a férfi szavait, mert a zaklatás „többszöriséget vagy súlyos nyomásgyakorlást” feltételez, ezenkívül Sandra Muller posztja a jóhiszeműség nevében sem megbocsátható, miután nem rendelkezett „elégséges tárgyi alappal”, sem bizonyítékkal a vádjait illetően. 

A bíróság azt is kifogásolta, hogy a nő nem volt elég óvatos a megfogalmazásban, amikor olyan erős kifejezést használt, mint a disznó, s ezzel túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának elfogadható határait, s személyes támadássá tette a posztot. A bíróság szerint Sandra Muller bejegyzései „elképesztő világhírt kaptak”, s az abban megnevezett Eric Brion társadalmilag elszigetelődött és súlyosan depressziós lett.     

Az igazságszolgáltatás úgy döntött, hogy megbüntet. Harcolni fogunk annak érdekében, hogy az igazságszolgáltatásnak felnyíljon a szeme. A mozgalom szempontjából már győztünk. A #balancetonporc társadalmi problémákra világított rá. Ez a döntés semmit nem vesz el abból, hogy a nők végre elkezdtek beszélni

– mondta az újságírónő, aki fellebbez a döntés ellen.    

Sandra Muller posztjával elindította a francia MeToo-mozgalmat, amelynek során több százezer francia nő osztotta meg az átélt történeteit a Twitteren, az Equida tévécsatorna volt vezetője – aki bár elismerte, hogy a nő pontosan idézte a szavait – beperelte őt rágalmazásért, amiért megnevezte az üzenetében.

(MTI)

Rovatok