Index Vakbarát Hírportál

Visszavonul a politikától az ibizai videóbotrányba keveredett volt osztrák alkancellár

2019. október 1., kedd 12:22

Befejezi politikai karrierjét Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, akinek videóbotránya miatt bomlott fel az előző kormánykoalíció.

A bevándorlásellenes Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetőjéről egy olyan titokban készített videó szivárgott ki, amelyen a politikus a 2017-es ausztriai parlamenti választás előtt egy ibizai luxusvillában azt ígéri egy orosz nőnek, hogy ha megveszi a legnagyobb osztrák napilapot és a választási kampányukhoz támogatást ad, cserébe zsíros állami megbízásokat kaphat. Az ügyből gigantikus botrány lett, Strache pedig – 14 év elnökség után – le is mondott.

Az MTI azt írja, hogy az FPÖ volt elnöke kedden sajtótájékoztatón jelentette be Bécsben, hogy

felfüggeszti párttagságát, és egyebek mellett a családja védelme érdekében nem vállal többé politikai hivatalt.

Lépését továbbá azzal indokolta, hogy így kívánja elhárítani a pártot fenyegető további károkat és az esetleges belső szakadásokat.

Strache egyébként a bejelentést az FPÖ vezetőségének keddi tanácskozása előttre időzítette, amelyen a kizárása is felmerülhetett volna.

A vasárnapi előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt 17,3 százalékot szerzett, és ezzel a párt jelentősen, csaknem 10 százalékponttal meggyengült a 2017-es választásokhoz képest.

Rovatok