Index Vakbarát Hírportál

Londonban és Amszterdamban is rendőrök vettek őrizetbe klímavédelmi aktivisákat

2019. október 7., hétfő 12:21

Az Extinction Rebellion környezetvédő szervezet aktivistáinak forgalmat zavaró megmozdulása miatt legalább ötven embert előállítottak Amszterdamban - közölte az MTI. A rendőrség engedélyezte a klímavédelmi akciócsoport hétfő délelőttre, Amszterdamba tervezett megmozdulását, azzal a feltétellel, hogy a résztvevők semmilyen formában sem akadályozzák a forgalmat.

A részt vevő több száz aktivista azonban  lázadás  felkiáltással, valamint  hagyjátok abba a beszédet, kezdjetek cselekedni, és mondjatok igazat  feliratú táblákat feltartva elállták a város egyik fő nevezetességének számító Rijksmuseum környéki utakat.

A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az úttestet, amikor azonban ennek nem tettek eleget, megkezdték a civil szervezet aktivistáinak előállítását. Beszámolók szerint a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrségi intézkedés békés körülmények között zajlott.

London belvárosban is rendőrök avatkoztak be

21 tüntetőt vettek őrizetbe Londonban is, hasonló okok miatt, közölte a a Scotland Yard. Az Extinction Rebellion nevű kampánycsoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, valamint a Temze mentén húzódó Victoria rakparton. A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.

A rendőrségi fellépés már a hétvégén megkezdődött: szombaton nyolc, vasárnap három őrizetbe vétel történt. A hétvégén őrizetbe vettek ellen a londoni rendőrség beszámolója szerint a közrend megzavarására irányuló összeesküvés, illetve a rendőrség tevékenységének akadályozása a vád.

Az Extinction Rebellion olyan törvényeket követel, amelyek alapján 2025-ig zéróra csökkenne Nagy-Britanniában a globális felmelegedést okozó szennyezőanyagok kibocsátása.

Az Extinction Rebellion fél éven belül másodszor szervezett nagyszabású tiltakozássorozatot Londonban. A csoport áprilisban szintén a brit főváros legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálta megbénítani a közlekedést. Aktivistái akkor a Waterloo hídon, a két leghíresebb bevásárlóutca, a Regent Street és az Oxford Street találkozásában lévő Oxford Circus forgalmi csomópontban, valamint a parlament épületegyüttese előtti téren vertek tábort több hétre.

A csoport az augusztus végi hagyományos háromnapos hétvégén is Heathrow forgalmának megbénításával próbálkozott, ezúttal drónok bereptetésével a repülőtér biztonsági övezetén belülre. Ez a kísérlet is kudarcba fulladt, mivel a repülőtér a brit hadsereggel és a rendőrséggel együttműködve olyan berendezéseket telepített, amelyek észlelik és zavarják a drón és a távirányító készülék közötti rádiókapcsolatot, így a környezetvédelmi aktivisták el sem tudták indítani a repülőszerkezeteket.

(Borítókép:  Romy Fernandez / AFP)

Rovatok