Index Vakbarát Hírportál

Dánia ideiglenesen visszaállítja a határellenőrzést a svéd határon

2019. október 10., csütörtök 10:44

A döntés hátterében az az augusztusi robbantás áll, amit a vádak szerint két svéd fiatal követett el. Mette Frederiksen dán miniszterelnök már akkor jelezte, hogy Koppenhága szigorúbb ellenőrzéseket fontolgat Svédországgal közös határán – írja az MTI.

Augusztus 6-án este történt egy nagy erejű robbanás a dán adóhatóság koppenhágai épületénél. Az incidensben egy járókelő könnyebben megsérült, és jelentős kár keletkezett az épületben. A feltételezett elkövetőt, egy 23 éves svéd férfit szeptember elején fogták el a dán a hatóságok. Az esettel kapcsolatban egy másik férfit is elfogtak Svédországban, akit aztán kiadtak Dániának. Ő 22 éves, és a gyanú szerint ő csempészte be a bombát Dániába Svédországból. 

Dániát az Öresund-híd köti össze Svédországgal egy 16 kilométer széles tengerszoroson át. A híd a két part közötti távolság mintegy felét teszi ki, és 7845 méteres hosszúságával Európa leghosszabb közúti-vasúti hídja. A maradékot a Peberholm nevű mesterséges sziget (4055 méter), az onnan a dán oldalra vezető alagút (4050 méter), illetve a dán oldalon létesített mesterséges félsziget (430 méter) hidalja át. Naponta ezrek szelik át a határt vonattal vagy autóval. 

Rovatok