Index Vakbarát Hírportál

Újra nemzetközi elfogatóparancs van a volt katalán elnök ellen

2019. október 14., hétfő 10:02

Zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt a spanyol legfelsőbb bíróság 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre hétfőn közzétett ítéletében - írja az MTI. A héttagú bírói testület egyhangú döntése értelmében a legmagasabb büntetést Oriol Junqueras, volt katalán elnökhelyettes kapta, akit közpénz hűtlen kezelésének bűncselekményében is bűnösnek találtak.

A 2017. október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt indult perben tizenketten kerültek a vádlottak padjára, közülük kilencen előzetes letartóztatásban vannak, többen csaknem két éve.

Az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően nagyszabású tüntetések kezdődtek Katalónia-szerte.

A katalán kormány elutasít, a spanyol elfogad

A katalán kormány elutasítja, igazságtalannak és antidemokratikusnak tartja a katalán függetlenségi vezetők elítélését, míg a spanyol kormány elfogadja és tiszteletben tartja a legfelsőbb bíróság hétfői döntését, írja az MTI. 

"Az ítélet demokrácia megsértése és a katalán társadalom lenézése"

- fogalmazott Quim Torra katalán elnök az ítélet nyilvánosságra hozatalát követően tett televíziós nyilatkozatában, hangsúlyozva, hogy "népszavazást rendezni nem bűncselekmény".

Véleménye szerint az ítélet egy politikai per, a katalán önrendelkezési jog és függetlenségi mozgalom elleni eljárás eredménye. Nem igazságszolgáltatás zajlott, hanem "bosszú", "kitalált cselekményekkel", "hamis beszámolókkal" - vélte. A függetlenségi politikus beszédében az "elnyomás" befejezésére szólított fel és az elítéltek számára amnesztiát követelt a spanyol államtól. Bejelentette, hogy kormánya kedden rendkívüli ülést tart, ő maga pedig levélben kezdeményez találkozót VI. Fülöp spanyol királlyal, és Pedro Sánchez ügyvezető spanyol kormányfővel.

Pedro Sánchez rendkívüli sajtótájékoztatóján méltatta a bíróság független munkáját, valamint hangsúlyozta a törvény előtti egyenlőség és a jogszabályok betartásának fontosságát, amely mindenkit egyformán kötelez. Mint mondta, az ítélet a spanyol alkotmány három elvének megsértésén alapul, ezek pedig az egyenlőség, a területi sokszínűség és az ország területi egységének sérthetetlensége.

Az ügyvezető miniszterelnök szerint a függetlenségi vezetők figyelmen kívül hagyták a katalán társadalom nem függetlenségpárti többségének jogait, de törekvéseik megbuktak. Arra kérte a katalán kormányt, hogy minden katalán képviseljen, ne csak egy kisebbséget.

Az ítélet kihirdetése után új időszak kezdődik, amelynek egyik fő pillére ismét az egyetértés kell, hogy legyen - mondta Pedro Sánchez.

Ismét elfogatóparancs a volt katalán elnök ellen

Ismét nemzetközi elfogatóparancsot adott Carles Puigdemont volt katalán elnök ellen a spanyol legfelsőbb bíróság hétfőn, írja az MTI. A határozatot néhány órával azután hozta meg Pablo Llarena bíró, hogy a legfelsőbb bíróság zendülés miatt kilenc katalán függetlenségi vezetőt ítélt 9 és 13 év közötti börtönbüntetésre.

A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a függetlenségi politikust, aki két évvel ezelőtt odamenekült a spanyol igazságszolgáltatás elől. Az elfogatóparancsot most a közrend elleni bűncselekménynek számító zendülés és közpénz hűtlen kezelése miatt kérte a spanyol bíróság Puigdemont ellen.

A spanyol hatóságok abban bíznak, hogy Belgium ezúttal kiadja a két éve önkéntes száműzetésben ott élő függetlenségi politikust. A leváltott elnök és egykori kormányának szintén külföldre menekült négy tagjának kiadatását korábban Belgiumban és Németországban is elutasították.

A belga bíróság akkor a kérelem szabálytalanságára hivatkozott, míg a német bíróság a vádpontok közül nem látta megalapozottnak a lázadás bűncselekményét, és csak hűtlen kezelés miatt adta volna át a politikust a spanyol hatóságoknak.

A német döntés azt jelentette, hogy kiadatása esetén Carles Puigdemont kizárólag ebben a vádpontban lett volna felelősségre vonható. Vagyis kisebb súlyú bűncselekmény miatt állhatott volna bíróság elé, mint egykori beosztottjai, akik nem hagyták el az országot. A spanyol bíróság, hogy ezt elkerülje, inkább visszavonta az elfogatóparancsot.

Rovatok