Index Vakbarát Hírportál

Szír csapatok vonultak be egy Törökországhoz közeli városba

2019. október 14., hétfő 09:31

A szír állami hírügynökség, a SANA azt jelentette, hogy a szír kormányerők bevonultak a törökországi határhoz közeli Tal Tamr városának északi részébe, hogy a "török agresszióval konfrontálódjanak".

A SANA szerint a város lakói üdvözölték a szír csapatokat. 

Korábban a szír kormányerők és a kurdok egy orosz légibázison tárgyaltak egymással.

A kurdok bejelentették, hogy a szíriai hadsereg felsorakozik majd a török határ mentén, és állításuk szerint segít majd szembeszállni a török offenzívával.

A szíriai hadsereg Tabkába és Rakkába, valamint több környező faluba is bevonult a szíriai kurdok és Damaszkusz megállapodásának megfelelően. A kurdok 2017-ben hetekig harcoltak az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet ellen, hogy visszafoglalják Tabkát, ahol egy légitámaszpont is van, illetve a közeli víztározót. Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű aktivistahálózat értesülése szerint a szíriai hadsereg Aín-Issza településre is bevonult.

Erdogan arra utalt, hogy nem állnak le

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn arra utalt, hogy a török hadsereggel szövetséges Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) nevű arab ellenzéki milícia az északkelet-szíriai offenzívával párhuzamosan betörhet az északnyugati, ugyancsak a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd fegyveresei által ellenőrzött Manbídzs térségébe is.

Erdogan kifejtette: Törökország és az Egyesült Államok annak idején arról állapodott meg, hogy az YPG - amelyet Ankara terrorszervezetnek, Washington ugyanakkor szövetségesének tekint - 90 napon belül elhagyja Manbídzs térségét. Rámutatott: több mint egy év eltelt, de a kurd milícia még mindig nem vonult ki onnan.

A török elnök jelezte: "Manbídzs tényleges birtokosai, arab testvéreink be fognak oda lépni". Ankara pedig biztosítani fogja belépésüket és ottani biztonságukat - tette hozzá. Törökország Manbídzs ügyében meghozta a döntését, és most a "megvalósítás fázisában van" - nyomatékosította, vélhetően arra emlékeztetve, hogy Törökország 2018 második felében számos alkalommal kilátásba helyezett egy manbídzsi hadműveletet.

Minden, amit tudni akar a török-kurd helyzetről, megtalálja ebben a cikkünkben.

Rovatok