Index Vakbarát Hírportál

Jövőre újabb függetlenségi népszavazást tarthatnak Skóciában

2019. október 15., kedd 18:03

A skót miniszterelnök szerint jövőre újabb függetlenségi népszavazást kell tartani Skóciában, írja az MTI. 

Nicola Sturgeon, a Skóciában kormányzó, függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője kedden, a párt Aberdeenben rendezett éves kongresszusának zárónapján felszólalva bejelentette: még az idén kezdeményezi a brit kormánynál az újabb függetlenségi referendum kiírásához szükséges döntéshozatali jogkör átruházását, vagyis London beleegyezését a népszavazás megtartásába. A skót függetlenségről 2014 szeptemberében, vagyis jóval a brit EU-tagságról 2016 nyarán tartott - a kilépést pártolók szűk többségű győzelmével végződött - népszavazás előtt már tartottak egy referendumot, de akkor az elszakadást ellenzők győztek 55 százalékos többséggel.

A konzervatív párti brit kormány már korábban többször is visszautasította az újabb skóciai függetlenségi népszavazás engedélyezésének lehetőségét. Sturgeon azonban az SNP-kongresszust bezáró keddi beszédében

fenntarthatatlannak nevezte London elutasító álláspontját, mondván: a brit kormánynak nincs joga megakadályozni az újabb népszavazást.

Korábban egyébként Nicola Sturgeon skót miniszterelnök már arról is beszélt, nem hiszi, hogy túlságosan hosszú ideig tartana Skócia felvétele önálló országként az Európai Unióba. Sturgeon arról is beszélt, hogy rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen.

Írtunk már arról, hogy Skócia az EU tagja kíván lenni, ezért újabb függetlenségi népszavazáson dönthetnek az Angliától való elszakadásról. Felmérések szerint:

 A skótok több mint fele tehát úgy véli, hogy a brexit erősíti a függetlenség gondolatát, amely valóra is válna egy második népszavazáson.

A skót kormány május végén beterjesztette az edinburghi parlamentben a törvénycsomagot, amelynek célja az újabb skóciai függetlenségi népszavazás kiírásának jogszabályi előkészítése. A tervezet nem tartalmaz időpontot, Nicola Sturgeon miniszterelnök, a függetlenségre törekvő Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője azonban többször is azt mondta, hogy még a következő skóciai parlamenti választások előtt, vagyis 2021-ig ismét népszavazást kell tartani a skót függetlenségről, ha Skóciát - ahol a túlnyomó többség az EU-ban maradásra voksolt - akarata ellenére kiléptetik az Európai Unióból.

Rovatok