Index Vakbarát Hírportál

A magyar bíróságok helyzete miatt az Európai Bizottsághoz fordult az Európai Bírói Egyesület

2019. október 22., kedd 14:07 | aznap frissítve

A magyar igazságszolgáltatás kritikus helyzete miatt levélben fordult az Európai Bizottság elnökéhez az Európai Bírói Egyesület (EAJ) - írja a Népszava. A levelet José Igreja Matos, az Európai Bírói Egyesület (EAJ) elnöke írta Jean-Claude Junckernek, az Európai Bizottság távozó elnökének.

Christian Wigand, az Európai Bizottság szóvivője a Népszavának megerősítette, hogy megkapták a levelet, amelyre megfelelő időben válaszolnak. A szóvivő közölte: a jogállamiság helyzete miatt Magyarország ellen folyamatban van a 7. cikk szerinti eljárás, és az Európai Bizottság osztja az Európai Parlament Magyarországgal kapcsolatos aggodalmait a korrupcióról és az igazságszolgáltatás függetlenségéről.

Az Európai Bírói Egyesület áprilisban háromtagú tényfeltáró bizottságot küldött Magyarországra, hogy megvizsgálják a magyarországi igazságszolgáltatás helyzetét. A vizsgálat kiterjedt az Országos Bírósági Hivatal (OBH) és az Országos Bírói Tanács (OBT) közötti feszültségre és Handó Tünde OBH-elnök bírói kinevezési gyakorlatára. A delegációnak Handó Tünde látványos prezentációt tartott, majd anélkül, hogy kérdéseikre válaszolt volna, faképnél hagyta őket, írja a Népszava.

A delegáció májusban elkészült jelentése az EAJ elnöke szerint bizonyítja, hogy a magyar igazságszolgáltatás rendkívül kritikus helyzetben van, függetlensége is veszélybe került. A jelentés szerint az OBH-elnök látszólag túllépte hatáskörét, amikor megakadályozta az OBT felügyeleti jogainak ellátását, jogellenesen beavatkozott a bírói kinevezések és előléptetések folyamatába, valamint késleltette a szükséges választások ütemezését, hogy az OBT-ben megüresedett pozíciókat betöltsék. A jelentésben szerepel az igazságügyi tárca ellenőrzése alatt álló különbíróságok létrehozásának terve is, de ezt a magyar kormány május végén jegelte

Az EAJ idén szeptember 15-én Nurszultánban tartott ülésén a magyar küldött sajnálattal jelentette be, hogy a tényfeltáró misszió jelentésében szereplő kérdések kezelésében nem történt előrelépés: a Magyar Bírói Egyesület eddig nem kapott visszajelzést vagy választ.

A OBH elnökének 2011-ben megválasztott Handó Tünde (a fideszes EP-képviselő, Szájer József felesége) és az őt felügyelni hivatott Országos Bírói Tanács (OBT) közötti elmérgesedő konfliktusról sokat írtunk. Az OBH és az OBT között tavaly tavasszal alakult ki nézeteltérés, miután áprilisban és májusban a bírói tanács 28 választott tagja és póttagja közül 17-en lemondtak, az OBH elnöke pedig az őt felügyelő OBT működését a testület létszámára hivatkozva törvénysértőnek nyilvánította. Az OBT vezetői az Indexnek adott interjúban azt mondták, hogy az OBH-elnök lépései mind-mind azt célozzák, hogy az elvileg őt ellenőrző testület munkája lehetetlenüljön el.

Rovatok