Index Vakbarát Hírportál

A szír kivonulás után nem támad tovább Törökország

2019. október 23., szerda 07:49

A török védelmi miniszter szerdán Ankarában bejelentette, hogy a kurd kivonulás után nem folytatják az offenzívát a jelenlegi hadműveleti területen kívül. Az MTI beszámolója alapján Hulusi Akar azt közölte, hogy mivel a szíriai kurd fegyveresek visszavonultak a Törökország által szorgalmazott északkelet-szíriai biztonsági övezetből, így nem kezdenek újabb hadműveletbe.

A kurd vezetésű Szíriai Demokratikus Erők (SDF) parancsnoka a kivonulásról kedden értesítette Mike Pence amerikai alelnököt, aki múlt csütörtökön tető alá hozta a tűzszüneti megállapodást 

Recep Tayyip Erdoğan török elnökkel. 

A Mazlúm Abdi, illetve Mazlúm Kobáni mozgalmi néven ismert SDF-parancsnok szerint csapatai teljesítették a megállapodásból fakadó minden kötelezettségüket. A török-amerikai tűzszüneti megállapodás szerint a fegyvernyugvás török idő szerint kedd este 22 óráig tartott.

A korábbi órákban még nem lehetett tudni, hogy a török hadművelet felfüggesztése az offenzíva tartós leállítását eredményezi-e. Redur Halil, a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd fegyveres szervezet szóvivője akkor még úgy vélekedett, hogy Törökország a kivonulás dacára folytatja támadásait, de már a kialakítandó biztonsági övezet peremén túl.

(MTI)

Rovatok