Index Vakbarát Hírportál

A németek 27 százaléka lehet antiszemita, de sokan állnának ki a zsidók védelmében

2019. október 24., csütörtök 14:56 | aznap frissítve

Erősödik az antiszemitizmus Németországban, antiszemita nézetek jellemzik a teljes német lakosság 27 százalékát, és a magasabban képzett, jól kereső "elit" tagjainak 18 százalékát is, írja a Süddeutsche Zeitung a Zsidó Világkonresszus (WJC) reprezentatív közvélemény-kutatása alapján.

A világ 100 országának zsidó közösségeit és szervezeteit képviselő nemzetközi szervezet 1300 ember megkérdezésével készíttetett felmérést a németek antiszemitizmusáról. A felmérés a hallei zsinagóga elleni, meghiúsult támadás előtt készült. 

A felmérés legfontosabb megállapításai a teljes lakosság körében:

Külön is vizsgálták a felmérésben a diplomás, évi legalább 100 ezer eurót kereső úgynevezett "elit" körében tapasztalható tendenciákat. Ebben a körben még meglepőbb eredmények születtek. A diplomás, jól keresők  28 százaléka szerint van túl nagy hatalma a zsidóknak a gazdaságban, 26 százalékuk szerint a politikában. A diplomás, jól keresők 48 százaléka gondolja azt, hogy a zsidók lojálisabbak Izraelhez, mint Németországhoz.   

Ronald S. Lauder, a WJC elnöke az adatok alapján azt mondta:  az antiszemitizmus kritikus szintet ért el Németországban, ezért legfőbb ideje, hogy "a teljes német társadalom állást foglaljon, és szembeszálljon az antiszemitizmussal". Németország különleges felelősséget visel az intolerancia és a gyűlölet visszatérése elleni küzdelemben, így ha a társadalom több mint egynegyede antiszemita gondolatokkal azonosul, a fennmaradó szűk háromnegyednek az a feladata, hogy megvédje a demokráciát és az elfogadásra, toleranciára épülő társadalmi modellt - mondta a WJC elnöke.

A felmérés egyébként azt is megmutatta, hogy az antiszemitizmussal együtt a német társdalomban erősödik a készség a veszélyes ideológia elleni fellépésre is: 

A teljes lakosság egyharmada az utcán is tüntetne az antiszemitizmus ellen, az "elit" kétharmada pedig aláírna egy ilyen tartalmú petíciót.   

 

Rovatok