Index Vakbarát Hírportál

Trump csak Havannába engedi repülni a kubai járatokat

2019. október 26., szombat 07:12

Donald Trump megtiltotta, hogy az amerikai légitársaságok járatai Havannán kívül más kubai városokba repüljenek, írja az MTI.

A tilalom december 10-től érvényes. Az intézkedés Mike Pompeo külügyminiszter kérése, ezzel pedig az a célja, hogy fokozza a gazdasági nyomást a turizmus akadályozásával a saját népét elnyomó kubai kormányon, azért hogy nyisson a demokrácia felé, és hogy ne támogassa Nicolás Maduro venezuelai elnököt.

Kubának kilenc nemzetközi repülőtere van. Azt egyébként törvény tiltja az Egyesült Államokban, hogy onnan üdülni Kubába utazzanak amerikaiak, ám azt nemigen tudni, hogy hányan mennek pusztán vakációzni, nem pedig csakis rokonlátogatásra.

Korábban ugyanebből az okból a Kubai Kommunista Párt vezetőjének, Raúl Castronak és közeli családjának is megtiltották, hogy belépjenek az USA-ba.

Noha az önmagát januárban Venezuela ideiglenes elnökévé nyilvánító  Juan Guaidó  ellenzéki vezetőt mintegy ötven ország elismerte Venezuela ideiglenes elnökének (köztük az elsők között  az Egyesült Államok), más országok - például Oroszország - továbbra is Madurót tartják a latin-amerikai ország törvényes vezetőjének, és a Venezuelában jelentős hatalmi tényezőt formáló hadsereg hivatalosan továbbra is mellette áll.

Rovatok