Index Vakbarát Hírportál

Lőtt és szúrt sebeket szereztek a tüntetők Bolíviában

2019. október 29., kedd 05:34

Többtucatnyian megsérültek Bolíviában az újraválasztott Evo Morales elnök hívei és ellenzéki tünetők közötti utcai összecsapásokban. Santa Cruz városában nagyjából harmincan sérültek meg, egyesek súlyosan a kormányzati szóvivő szerint. Egy ember lőtt sebet kapott, egy másik szúrt sebeket szerzett. Más bolíviai nagyvárosokban is voltak sérülésekkel járó erőszakos megmozdulások. 

Moralest október 20-án választották újra, de az ellenzék szerint választási csalás történt, és nem ismeri el az elnökválasztás eredményét. Carlos Mesa, az ellenzék vezetője hétfőn bejelentette, hogy a tüntetések addig folytatódnak, míg meg nem semmisítik a választás eredményét.

 A bolíviai legfelsőbb választási bíróság szombaton erősítette meg Morales győzelmét. A hivatalos végeredmények szerint a hivatalban lévő baloldali elnök a voksok 47,1 százalékát, a második helyen végző legfőbb kihívója, a konzervatív Carlos Mesa pedig 36,5 százalékát kapta. Ez azt jelenti, hogy nem lesz szükség második fordulóra, a bolíviai választási törvény ugyanis kimondja, hogy ha egy jelölt már az első fordulóban megszerzi a szavazatok több mint 50 százalékát vagy több mint 40 százalékát és legalább tíz százalékpontos előnyt a második helyezetthez képest, nem kell második fordulót tartani.

Evo Morales az első őslakos származású elnöke Bolíviának, 2006 óta van hivatalban. Az 59 éves politikus negyedszer indult az elnökválasztáson, amit a dél-amerikai ország alkotmánya az erről szóló 2016-os népszavazás értelmében már nem tett volna lehetővé. 2017-ben azonban az alkotmánybíróság úgy döntött, hogy az elnöknek joga van ismét indulni. (MTI)

Rovatok