Index Vakbarát Hírportál

Nemzetbiztonsági fenyegetésnek minősítették a brüsszeli Konfuciusz Intézet igazgatóját

2019. október 30., szerda 16:02

A belga titkosszolgálat kezdeményezésére kitiltják a schengeni övezet 26 országából Szung Hszin-ning kínai politológust, a brüsszeli Konfuciusz Intézet vezetőjét. - jelentette szerdán belga lapértesülésre hivatkozva az MTI. A belga állambiztonsági és hírszerző szolgálatat szerint ugyanis

a kínai kulturális intézet feje nemzetbiztonsági fenyegetést jelent.

A belga bevándorlási hivatal forrásai szerint Szung 2007 óta rendszeresen tartózkodik az országban, de állandó letelepedési engedélye nincs. 2019 szeptemberében viszont megtagadták tőle a vízumot, mert a hatóságok szerint veszélyt jelent a közbiztonságra, és az ellene elrendelt belépési tilalmat végül kiterjesztették a schengeni övezet egészére. Az ügyben a kínai kormánynak folytatott kémkedés gyanúja „merült fel“, azaz a hatóságok csak utalnak, de nem írják egyértelműen, hogy Szungot vádolják ennek elkövetésével.

A belgiumi Konfuciusz intézetet ünnepélyes ceremónia keretében avatta fel Charles Michel akkori belga kormányfő és Li Ko-csiang kínai miniszterelnök 2015-ben. A különféle oktatási intézményeknek a kínai kultúrával és nyelvvel kapcsolatos oktatási, kutatási programokat kínáló Konfuciusz Intézetek létrehozása 2004 óta folyik, eddig a világ minden táján több mint 500 ilyen intézmény jött létre. A számok alapján sikeres programot számos országban vádolják azzal, hogy a "kultúra népszerűsítésé"-nek jelszava valójában nettó politikai propagandatevékenységet takar, és a helyi kínai közösség megfigyelésének egyik fedőszerveként is működik.

(MTI)

Rovatok