Index Vakbarát Hírportál

Valószínűleg nem lesz sikeres az új román kormányfő bizalmi szavazása

2019. október 31., csütörtök 20:22

Nem zárul le a nyáron kezdődött román kormányválság azután sem, hogy megbukott Viorica Dăncilă kormánya, és a helyére Klaus Iohannis román államfő Ludovic Orbant, az eddig ellenzékben lévő  jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnökét bízta meg kormányalakítássa, ugyanis úgy néz ki, ő sem tudja megalakítani a kormányát - írja az MTI.

Hétfőn tartanák az új kormányról szóló bizalmi szavazást, de az előzetes hírek alapján valószínűleg határozatképtelen lesz a román parlament a szavazás napján. A  szociáldemokratákon kívül most már a Victor Ponta vezette Pro Romania párt törvényhozói is közölték, hogy nem lesznek jelen a voksoláson.

Távolmaradásukat Adrian Tutuianu, a Pro Romania szenátora jelentette be csütörtökön az Antena 3 hírtelevízió műsorában. A politikus kifejtette: a Pro Romania törvényhozóit baloldali érzelmű választók juttatták a parlamentbe, így nem tudnak azonosulni a jobbközép PNL kormányprogramjával.

Viorica Dancila szociáldemokrata (PSD) kormányát nem sikerült volna megbuktatni a Pro Romania segítsége nélkül, és szavazataikra az új kormány beiktatásához is szükség van. Korábban Ponta már közölte: pártja nem szavaz bizalmat Ludovic Orban PNL-elnök kormányának, testületi távolmaradásuk viszont határozatképtelenné is teheti a parlamentet, ami a bizalmi szavazás elnapolását eredményezné.

A kormányalakítással megbízott Orban szerdán még bizakodóan nyilatkozott a kabinet beiktatási esélyeiről, de elismerte, hogy az új kormányt nyíltan támogató frakcióktól csak 225 voksra számíthat, tehát a szociáldemokraták és a Pro Romania soraiból is szüksége van átszavazókra ahhoz, hogy meglegyen a kabinet beiktatásához szükséges 233 szavazat.

A két ház együttes ülése is csak a törvényhozók több mint felének - legalább 233 képviselőnek és szenátornak - a jelenlétében határozatképes.

A román parlamentben mindennapos jelenség a törvényhozók átigazolása, ezért a helyezkedő politikusok viselkedését nem lehet megjósolni. A parlament honlapján csütörtök este elérhető adatok szerint a szociáldemokratáknak jelenleg 201, a Pro Romaniának pedig legalább 32 szavazata van, tehát együtt többséggel rendelkeznek.

Ponta azt is bejelentette: támogatja, hogy - két sikertelen kormányalakítási kísérlet után - az államfő feloszlassa a jelenlegi parlamentet, és előrehozott parlamenti választásokat írjon ki. A jövő év végén esedékes választások előrehozását egyébként a jobboldali pártok is támogatnák, de nem úgy, hogy közben még hónapokig a Dancila-kabinet vezesse ügyvivőként az országot.

Amennyiben a román parlament hétfőn határozatképtelennek bizonyul, egy újabb bizalmi szavazást valószínűleg már csak a november 10-i elnökválasztás után fog kiírni a házbizottság szociáldemokrata többsége. Ebben az esetben a román politikai válság alkotmányos patthelyzetté mélyülhet, az országnak pedig még hetekig nem lehet olyan kormánya, amelynek a legitimitását nem kérdőjelezi meg az államfő, ha jelöltet javasol az Európai Bizottságba a Romániának járó biztosi posztra.

Rovatok