Index Vakbarát Hírportál

Hetvenhét év után fedezték fel Máltánál az eltűnt tengeralattjárót

2019. november 1., péntek 21:45

77 év után találtak meg egy eltűnt tengeralattjárót Málta partjainál, írja a CNN: a hajó még a II. világháború során tűnt el rejtélyes körülmények között 44 fős legénységével együtt. 

Az HMS Urge 1942. április 27-én hagyta el a máltai kikötőjét az egyiptomi Alexandria felé, de a hajó eltűnt, és évtizedeken keresztül nem tudtak semmit a hollétéről. Ugyan megjelent nálunk is egy hír 2015-ben arról, hogy megtalálhatták Líbia partjainál, de később kiderült, hogy a megtalált tengeralattjáróról nem állapítható meg, hogy az Urge lett volna.

Most viszont tényleg a 77 éve eltűnt hajót fedezték fel egy 2017-ben indult kutatómunka eredményeként: két éve kereste fel az Urge parancsnokának unokája, Francis Dickinson a Máltai Egyetemet a tengerfeneket feltérképező projektjük kapcsán.

Az egyetem ugyanis egy projekt keretében már közel 1200 négyzetkilométert térképezett fel a sziget partvidékéből az elmúlt 20 év során, mondta a CNN-nek Timmy Gambin, az egyetem professzora. Az elveszett tengeralattjárót is ezen projekt keretein belül sikerült megtalálnia idén nyáron egy kutatócsoportnak – a brit hadügyminisztérium viszont csak nemrég erősítette meg, hogy

valóban az HMS Urge roncsait fedezték fel.

Gambin szerint rendkívül fontos leletről van szó:

Ha egy olyan hajóroncsot fedeznek fel, amellyel együtt eltűntek emberek is, akkor az nem egyszerűen egy vízalatti régészeti lelőhely. Az a sírhelye mindazoknak, akik jelen voltak a fedélzeten.

Egyelőre nem árulták el a felfedezés pontos helyét, de a brit haditengerészet csütörtöki közleménye szerint „minden kétséget kizáróan megtalálták és azonosították” az HMS Urge-t, ami egyike volt a II. világháború során a Földközi-tengeren elveszített 13 brit tengeralattjárónak.

„Kiváltságosak vagyunk, hogy 1942 után először láthatunk tiszta, színes képeket erről a különleges tengeralattjáróról. A legénysége a szabadságért harcolt, de mindenekelőtt békét akart. Folyamatban van Máltán egy emlékmű felállítása, ami 2020-ra lesz kész” – mondta Dickinson.

Rovatok