Index Vakbarát Hírportál

Farage kukába dobatná Boris Johnsonnal a brexitmegállapodást

2019. november 1., péntek 18:15

Választási szövetséget ajánlott pénteken Boris Johnson brit miniszterelnöknek Nigel Farage, a Brexit Párt vezetője, de csak akkor, ha elvetik az EU-val már kialkudott brexitmegállapodást, írja az MTI. Farage pénteken indította be hivatalosan pártja kampányát a december 12-i előrehozott választásra, a nagygyűlésen tartott beszédében pedig azt mondta, a mostani megállapodás tervezete „nem Brexit”.

Farage szerint egy szabadkereskedelmi egyezményt kéne aláírni az unióval 2020. július 1-ig – ha pedig addig ez nem sikerül, megállapodás nélkül kéne kilépnie Nagy-Britanniának az Európai Unióból. A pártvezér egyébként a Brexit kérdését egy országos kilépési szövetségben rendezné, amibe nemcsak a kormányzó Konzervatív Pártot és a Brexit Pártot vonná be, de az ellenzéki Munkáspárt soraiból is várna olyanokat, akik elindulnának vele ebben a kilépési koalícióban.

Ha viszont Johnson elutasítja Farage ajánlatát, akkor minden egyes angliai, skóciai és walesi választókörzetben önálló jelölteket indít a Brexit Párt a jövő havi előrehozott parlamenti választáson, mondta a pártelnök.

Trump örülne, de Johnson nem akarja

Nigel Farage egyébként csütörtök esti rádióműsorában félórás interjút készített Donald Trump amerikai elnökkel, aki örülne, ha Johnson és Farage összeállna, mivel szerinte ketten „nem akármilyen számokat” hoznának a decemberi választáson. Farage a beszélgetés közben felvetette, hogy az amerikai elnök esetleg rábeszélhetné Boris Johnsont „a tiszta szakításra” az Európai Unióval.

Johnson viszont már többször is határozottan kijelentette, hogy nem kíván semmiféle választási egyezséget kötni Farage pártjával.

Erre pedig a jelenlegi számok alapján nem is lenne szüksége: a népszerűségi listát Boris Johnson Konzervatív Pártja vezeti 36 százalékkal a közvélemény-kutatók legutóbbi felméréseinek átlaga szerint, tíz százalékos előnnyel a Munkáspárt előtt. Ez az egyéni körzetekre épülő, egyfordulós, és a legtöbb szavazatot kapott jelölt automatikus győzelmét jelentő brit rendszerben tory többséget valószínűsítene. 

Farage Brexit Pártja 11 százalékos támogatottsággal a negyedik a Munkáspárt és a liberális demokraták mögött, de néhány tory politikus a BBC-nek azt mondta, tartanak attól, hogy Farage-ék a jobboldali választók átcsábításával esetleg meg tudják akadályozni a decemberi választáson a konzervatív többség megszerzését. 

A brit előrehozott választásokról és annak várható fejleményeiről beszélgettünk a Kibeszélő podcast e heti adásában, ahol szóba került Nigel Farage Brexit Pártjának helyzete és Boris Johnson kilépési terve is: 

Rovatok