Index Vakbarát Hírportál

Tévesen riasztott egy pilóta Amszterdamban, beindult a gépeltérítési protokoll

2019. november 6., szerda 20:28

Korábban azt írtuk, hogy rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, miután – az első, meg nem erősített lapértesülések szerint - három, késsel felfegyverzett ember megkísérelte eltéríteni az Air Europa Madridba tartó esti, UX1094-es számú járatát.

FRISS: Az első hírekről olyannyira kiderült, hogy meg nem erősítettek, hogy az Air Europa társaság este kilenckor Twitteren tette közzé az óriási csavart:

Téves riasztás történt a gépen, véletlenül aktiválódott a jelzés, ami a gépeltérítésekkor szokásos protokollt indítja be a repülőtéren. Semmi sem történt, minden utas biztonságban van, és várja, hogy folytathassa útját.

Hozzátették, nagyon sajnálják, és elnézést kérnek mindenkitől a téves jelzés miatt.

A biztonsági lezárást a reptér hivatalos twitter-oldala korábban megerősítette, de óvatosan csak „egy repülő fedélzetén kialakult szituáció“-t említett. Akkor

a gépeltérítési kísérlet résztvevőiről, eszközeiről, az akció eredményéről egyelőre semmit nem lehetett tudni.

Holland források is csak annyit írtak, hogy az incidens a madridi járatra való beszállás közben történt.

A pilóta megnyomta a fülke vészjelző gombját, mire azonnal leállították a beszállást. 

Az incidens miatt kiadták az úgynevezett GRIP-3 riadófokozatot, amit olyan incidens vagy esemény esetére tartogatnak, mely „a helyi lakosságra nézve komoly következményekkel járhat“.

A repülőtér beszállókapuinak egy részét is lezárták; a repülőtéren biztonsági kordonok mögé terelték a várakozókat, a légiirányítók az összes felszállásra váró gépet a földön tartották, de a repülőtér egyes leszállópályán továbbra is landolhattak gépek.

Az incidens jelentőségét növelte, hogy a Schiphol évi 70 milliós utasforgalmával Európa harmadik legforgalmasabb repülőtere a londoni Heathrow és a párizsi Charles de Gaulle mögött.

Rovatok