Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a kolumbiai védelmi miniszter, mert gyerekek haltak meg a hadsereg bombázásában

2019. november 7., csütörtök 06:25

Lemondott posztjáról szerdán Guillermo Botero kolumbiai védelmi miniszter, akit megvádoltak azzal, hogy eltitkolta egy gerillatábor lebombázását, amiben hét gyerek meghalt, írja az MTI.

A védelmi tárca vezetője ellen bizalmatlansági szavazást kezdeményeztek a bogotái parlamentben, miután Roy Barreras szenátor azt állította, hogy hét gyerek halt meg, amikor a hadsereg lebombázta a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezet harcát folytatni akaró "szakadár" gerillák egyik táborát.

Barreras szerint az áldozatok 12 és 17 év közöttiek voltak. A hadsereg azt állította, nem volt tudomása arról, hogy a gerillatáborban gyerekek is vannak.

A miniszter helyzetét több más botrány is megtépázta, például, hogy a hadsereg gyilkolta meg a FARC két volt harcosát.

A kolumbiai elnök Botero helyére ügyvivő miniszterként a hadsereg eddigi parancsnokát, Luis Fernando Navarrót nevezte ki.

A FARC 2016 novemberében békemegállapodást írt alá a kolumbiai kormánnyal, véget vetve a dél-amerikai országban mintegy ötven éven át tartó polgárháborús cselekményeknek, amelyekben több mint 260 ezren haltak meg és 6,9 millióan kényszerültek elmenekülni lakóhelyükről.

A megállapodás nyomán a FARC politikai párttá alakult. Több ezer egykori harcosa azonban ismét fegyvert fogott, a gazdasági lehetőségek hiányára, megbélyegzésükre, valamint az ellenük elkövetett erőszakcselekményekre hivatkozva.

Rovatok