Index Vakbarát Hírportál

Törökország elkezdi visszaküldeni Európába az Iszlám Államhoz csatlakozott külföldi dzsihadistákat

2019. november 8., péntek 13:44 | aznap frissítve

Törökország hétfőn megkezdi az Iszlám Állam elfogott külföldi harcosainak hazatelepítését, jelentette be Süleyman Soylu török belügyminiszter.

Törökország az utóbbi időben többször hevesen bírálta az európai országokat, mert nem hajlandók visszafogadni az Iszlám Állam soraiban Irakban és Szíriában harcolt állampolgáraikat, írja az MTI.

Soylu hétfőn azt mondta: a hontalanná vált dzsihadistákat is visszaküldik származási országukba. Egyelőre nem tudni, Törökország hogyan valósítja meg ezt. A terrorszervezet mintegy 1200 külföldi szélsőségesét tartják fogva Törökországban.

Soylu szerint a Nagy-Britanniához és Hollandiához hasonló országok a könnyebb utat választották azzal, hogy megvonták az állampolgárságot az Iszlám Állam tagjaitól. A miniszter korábban elfogadhatatlannak és felelőtlennek nevezte ezt a hozzáállást. Soylu elmondta, hogy holland, brit és más országok szélsőségesei is raboskodnak török börtönökben.

Hivatalos források szerint az október 9-én Északkelet-Szíriában indított, Béke Forrása fedőnevű hadműveletben a török erők 287 dzsihadistát, valamint hozzátartozóikat és támogatóikat fogták el, akik között nők és gyermekek is vannak. Úgy tudni, hogy hozzávetőleg tízezer szélsőséges raboskodik a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) fogságában Szíriában.

November 7-én a koszovói ügyészség vádat emelt egy férfi ellen, aki a gyanú szerint korábban Szíriában harcolt az Iszlám Állam soraiban. A férfi egyike annak a 110 koszovóinak, akit áprilisban szállítottak haza az Egyesült Államok segítségével.

Rovatok