Index Vakbarát Hírportál

Négy éven belül a negyedik választást tartja Spanyolország, ahol újra kitört a katalán válság

2019. november 10., vasárnap 08:48 | aznap frissítve

Spanyolországban a belpolitikai válság megint odáig fajutl, hogy parlamenti választásokat kellett kiírni, ami négy éven belül a negyedik az országban, nem is különösebben nagy csoda, hogy mindössze egyhetes kampány előzte meg a november 10-re kiírt szavazást.

A mostani választás tétje, hogy sikerül-e feloldani a belpolitikai patthelyzetet és kormányt alakítani. A közvélemény-kutatások szerint arra lehet számítani, hogy a szavazás lezajlása után sem lesz könnyebb a kormányalakítás, mert egy párt sem szerez önálló kormányalakításhoz szükséges abszolút többséget a parlamentben.

Ráadásul ezt a többséget nem lehetne elérni csak a baloldali vagy csak a jobboldali pártok esetleges együttműködésével sem - írja az MTI. A felmérések azt mutatják: ahogy a legutóbbi, áprilisi választáson, most is a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) nyerhet, de tavasszal szerzett mandátumaihoz képest gyengébb vagy legfeljebb azonos eredménnyel.

A spanyol politikai elemzők úgy vélik, hogy ha a választás végeredménye az előrejelzéseknek megfelelően alakul, akkor a pártoknak meg kell barátkozniuk egy esetleges nagykoalíció gondolatával, amit egyelőre elutasítanak. Spanyolországban még sosem volt példa nagykoalícióra, ahogy koalíciós kormányra sem. Csakhogy a politikai paletta egyre töredezettebb, egyre több párt van jelen nagyobb támogatottsággal, miközben a döntéshozatalhoz szükséges abszolút többség megszerzésének esélye egyre kisebb, így a választási győzelem nem jelenti automatikusan az irányítás megszerzését. Ez a helyzet vezetett ahhoz, hogy április után most novemberben megismételjék a választást.

Közben pedig újra fellángolt a katalán válság, százezrek tüntetnek az utcákon. A tüntetések azután kezdődtek újra, hogy október közepén börtönbüntetésre ítéltek kilenc katalán függetlenségpárti politikust, akiknek komoly szerepük volt abban, hogy 2017-ben Katalónia önkényesen rövid időre kikiáltotta a függetlenségét. A politikusok egy része azóta elmenekült az országból, jelenleg Belgiumban vannak, kérdés, hogy az ítélet után a belgák kiadják-e őket a spanyoloknak.

A szavazóhelyiségek vasárnap reggel 9 órától este 20 óráig lesznek nyitva az ország összesen 8131 településén és városában. A 37 millió választásra jogosult 350 alsóházi (kongresszus) és 208 felsőházi (szenátus) képviselői hely sorsáról dönthet. A választás zavartalan lebonyolítása érdekben Katalóniában megerősítették a biztonságot, a belügyminisztérium több ezer rendfenntartót csoportosított át az ország más területeiről.

Rovatok