Index Vakbarát Hírportál

Útlevél nélkül utazhatnak egymáshoz a szerbek, albánok és macedónok

2019. november 10., vasárnap 15:27 | aznap frissítve

2020-tól már útlevél nélkül, a személyi igazolvány felmutatásával utazhatnak egymáshoz Szerbia, Észak-Macedónia és Albánia állampolgárai. Erről állapodott meg a három ország vezetője vasárnap Ohridban, írja az MTI. 

Aleksandar Vucic szerb elnök, Edi Rama albán és Zoran Zaev macedón miniszterelnök az úgynevezett mini schengeni övezet létrehozásáról egyeztetett. Megállapodtak abban, hogy legfeljebb két éven belül jelentősen megkönnyítik az emberek, áruk, szolgáltatások és a pénz forgalmát a térségben.  Ebbe aztán a térség többi országát is szeretnék bekapcsolni.

A politikusok megállapodtak abban is, hogy olyan intézkedéseket vezetnek be, amikkel csökkenthető a teherforgalmat érintő többórás várakozási idő, és egységes munkaengedélyeket vezetnek be, hogy megkönnyítsék a munkavállalást a térség országaiban. A tervek között szerepel az is, hogy a három ország honosítás nélkül elismerje a megszerzett okleveleket, ezzel is átjárhatóbbá válik a munkaerőpiac. 

A találkozón a meghívás ellenére nem vett részt Hashim Thaci koszovói államfő, aki a közösségi médiában tudatta, azért nem ment el Ohridba, mert szerinte az ilyen regionális kezdeményezéseknek mindaddig nincs értelmük, amíg Szerbia és Bosznia-Hercegovina nem ismeri el Koszovó függetlenségét. Koszovó, Szerbia egykori déli tartománya 2008-ban egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét, ezt azonban Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és mindent megtesz, hogy fenntartsa befolyását északi részében, ahol a koszovói szerb kisebbség döntő része él.

Rovatok