Index Vakbarát Hírportál

Evo Morales elhagyta Bolíviát

2019. november 12., kedd 05:54 | aznap frissítve

Elhagyta Bolíviát, és egy mexikói kormányzati repülőgép fedélzetén Mexikóba ment Evo Morales volt bolíviai elnök, aki menedéket kap Mexikóban, tudatta helyi idő szerint hétfő éjjel a mexikói külügyminiszter.

Evo Morales immár a mexikói kormány gépén ül, amelyet azért küldtünk, hogy garantáljuk a biztonságos útját országunkba

– írta a Twitteren Marcelo Ebrard, és egy fotót is közzétett a gépen ülő Moralesről, akinek egy mexikói zászló látható az ölében.

Ebrard pár órával korábban jelentette be, hogy Morales politikai menedéket kért és kapott Mexikóban, mert úgy ítélték meg, hogy élete és testi épsége veszélyben van.

Az MTI tudósítása szerint Bolíviában közben a rendőrség a hadsereg beavatkozását kérte az erőszak megfékezése érdekében, mert éjszaka több helyen elszabadult az erőszak a fővárosban, és több településen rendőrőrsöket fosztottak ki és gyújtottak fel, miközben Evo Morales támogatóinak több száz fős, feldühödött csoportja indult a közeli El Altóból a fővárosba. Az andoki őslakosok zászlaját, a wiphalát lengető tömeg azt kiabálta, hogy "most itt a polgárháború".

A szocialista Morales volt Latin-Amerika egyik legrégebb óta, 13 éve hatalmon lévő vezetője, és Bolívia első őslakos elnöke. Az országban már három hete igen komoly tüntetések és összecsapások  zajlottak , ellenzéki csoportok ugyanis azzal vádolták Moralest, hogy csalással hirdette ki magát győztesnek  az október 20-i elnökválasztás után . A tüntetők kezdettől a lemondását követelték.

Morales vasárnap bejelentette, lemond tisztségéről , hogy enyhítsen az erőszakhullámon, amely az októberi, vitatott elnökválasztás óta sújtja a dél-amerikai országot. Kirohant viszont a szerinte  ellene folytatott "polgári puccs" ellen, és azt is mondta, megtámadták az otthonát is.

A kormány székhelyén, La Pazban és a keleti Santa Cruz városában üdvrivalgással fogadták Morales lemondását. A politikus azzal bőszítette fel a népet, hogy a hivatali idő korlátozása ellenére negyedszerre is elindult az októberi elnökválasztáson, amit végül meg is nyert, de aztán felmerült a csalás gyanúja.

A lemondása éjszakáján hatalmas zavargások törtek ki Bolíviában, gyújtogatásokkal, fosztogatásokkal. Azt ugyanis egyelőre nem tudni, hogy ki vezeti az országot a következő választásokig. A szenátus második alelnöke, egy ellenzéki szenátor, Jeanine Ánez bejelentette, hogy ő vállalná a tisztséget. A bolíviai törvény értelmében az elnök és alelnök hiányában a hatalmat ideiglenesen a szenátus elnöke veszi át, de az is lemondott vasárnap este. 

Lemondott a védelmi miniszter

Az elmúlt napok eseményei miatt kedden távozott tisztségéből a bolíviai védelmi miniszter is. Javier Lavaleta López videóüzenetben jelentette be a lemondását Twitteren, írja az MTI.  „Az állam, amelyet felépítettünk, egy olyan Bolívia, ahol a hadseregnek a nép oldalán kellene megvédenie hazáját, nem pedig a néppel szemben" – mondta. Hozzátette: sohasem utasította a katonaságot arra, hogy lépjen fel a néppel szemben, és soha nem is fogja megtenni.

A távozó tárcavezető felszólította Carlos Mesát, az októberi vitatott elnökválasztáson alulmaradt konzervatív ellenzéki jelöltet, illetve Luis Fernando Camacho ellenzéki vezetőt, hogy találjanak békés kiutat a válságból. „Az erőszak nem válasz és nem megoldás" –mutatott rá a 49 éves Zavaleta, aki 2018 januárja óta állt a védelmi minisztérium élén.

Rovatok