Index Vakbarát Hírportál

Evo Morales hazatér Bolíviába, ha kérik

2019. november 13., szerda 19:57

Evo Morales, Bolívia volt elnöke kijelentette szerdán, hogy kész mielőbb hazatérni a száműzetésből. De csak akkor, ha felkérik rá. Morales kedden érkezett meg Mexikóba, ahol menedékjogot kapott. 

"Ha a népem megkér rá, készek vagyunk visszatérni és megbékíteni az országot - mondta egy Mexikóvárosban tartott sajtótájékoztatón, miközben a hívei a bolíviai fővárosban tüntettek mellette, hogy térjen haza és vegye át újra az államfői tisztséget. A tájékoztatón Morales "nemzeti párbeszédre" szólított fel a belpolitikai válság megoldása érdekében.

La Pazban órákkal korábban Bolívia ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát a szenátus egyik ellenzéki alelnöke, Jeanine Ánez. Morales szerint Ánez bejelentése puccsal ér fel, és megerősítette, hogy nem ismeri el Ánez legitimitását. 

Ánez szerdán bejelentette, hogy új elnökválasztás akar a lehető legkorábbi időpontban. A hadsereget és a rendőrséget arra kérte az elnöki palotában elhangzott beszédében, hogy állítsák helyre a rendet az országban. Kijelentette, hogy Bolíviában nem történt államcsíny, és az országnak maga mögött kell hagynia a totalitárius rendszert. Szerinte az október 20-i elnökválasztáson nyilvánvaló csalás történt. 

Időközben Mexikó La Paz-i nagykövete egy rádióinterjúban bejelentette, hogy kormánya nem ismeri el Ánezt ideiglenes elnöknek mert megsértették az alkotmányos rendet, és közölte, hogy a képviselet befogadta az előző kormányzat mintegy 30 tisztségviselőjét, akik menedéket kértek. Kilétüket nem árulta el.

A szocialista Morales volt Latin-Amerika egyik legrégebb óta, 13 éve hatalmon lévő vezetője, és Bolívia első őslakos elnöke. Az országban már három hete igen komoly tüntetések és összecsapások zajlottak, ellenzéki csoportok ugyanis azzal vádolták Moralest, hogy csalással hirdette ki magát győztesnek  az október 20-i elnökválasztás után . A tüntetők kezdettől a lemondását követelték.

(MTI, Index) 

Rovatok