Index Vakbarát Hírportál

Tusk: A brexit után Nagy-Britannia másodrendű szereplővé válik

2019. november 14., csütörtök 09:47

Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnését követően elveszíti befolyását a nemzetközi ügyekben, és másodrendű szereplővé válik a világban - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke a belgiumi Bruges-ben, a College of Europe 2019-2020-as tanévnyitó ünnepségén elmondott beszédében, írja az MTI.

Többször hallottam a brit elszakadás támogatóitól, hogy azért akarják elhagyni az Európai Uniót, hogy ismét gazdasági világhatalommá váljon az Egyesült Királyság. Hogy az unióból, a világ legnagyobb kereskedelmi blokkjából való kilépés lehetővé teszi a szigetországnak, hogy szorosabb gazdasági kapcsolatokat alakítson ki a világ többi országával" - mondta Donald Tusk. Szerinte a valóság ezzel azonban éppen ellentétes.

Kilépését követően Nagy-Britannia nem lesz képes versenyezni olyan nagyhatalmakkal, mint az Egyesült Államok, Kína vagy akár az Európai Unió. Az Egyesült Királyság csak az egységes Európa részeként játszhat globális szerepet. ... A világ is tudja, hogy távozása után az Egyesült Királyság kívülállóvá, másodrendű szereplővé válik, míg a fő csatatereket Kína, az Egyesült Államok és az EU fogja elfoglalni.

Mint mondta, csak az egységes Európa állhat szemben a magabiztos Kínával, és játszhat hatékony globális szerepet. Az unióban maradó 27 tagállam rendkívüli önfegyelmet gyakorolt, és lojálisak voltak egymással annak ellenére, hogy London megkísérelte kétoldalúvá tenni ezeket a tárgyalásokat.

Az egyik angol barátomnak valószínűleg igaza volt, amikor melankolikusan azt mondta, hogy a brexit a brit birodalom valódi végét jelenti.

Rovatok