Index Vakbarát Hírportál

Trump körömszakadtáig védi az adóbevallását

2019. november 15., péntek 06:47

Donald Trump amerikai elnök az alkotmánybíróság szerepét betöltő szövetségi legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy az adóbevallását ne adhassák ki a New York-i ügyészségnek, írja az MTI Jay Sekulowra, az amerikai elnök ügyvédjére hivatkozva.

Az egyik manhattani kerületi fellebbviteli bíróság múlt heti döntésének értelmében a New York-i ügyészség büntetés terhe melletti idézést küldhet a Donald Trump könyvelését intéző Mazars nevű cégnek, hogy adja ki az elnök vállalati és személyes adóbevallásait nyolc évre visszamenőleg.

Az ügyészek a dokumentumokat felhasználhatják egy vádhatósági vizsgálathoz, figyelmen kívül hagyva Trump hivatkozását az elnöki mentességre. Bár Cyrus Vance, az üggyel foglalkozó demokrata párti ügyész beleegyezett, hogy a könyvelő cégnek ne küldjenek büntetés terhe melletti idézést, de Trump ügyvédjei a kerületi bíróság döntésének visszavonását és egyben általában a kért dokumentumok további megőrzésének szavatolását várják el.

Az elnök ügyvédje szerint a kerületi fellebbviteli bíróság döntése téves és meg kell változtatni. Álláspontja szerint ugyanis a büntetés terhe melletti idézés ebben az esetben alkotmánysértő, és ezért nem hajtható végre.

Rovatok