Index Vakbarát Hírportál

Rendőrőrs lesz Hitler egykori szülőházából

2019. november 20., szerda 13:18

Bár felmerült, hogy akár le is rombolnák Adolf Hitler egykori, az ausztriai Braunauban álló szülőházát, végül az osztrák belügyminiszter, Wolfgang Peschorn úgy döntött: az épületet a rendőrség kapja meg, írja a Reuters. Az osztrák állam azért vette meg a tulajdonostól a német határ mentén fekvő házat, mert szerették volna megelőzni, hogy az náci zarándokhellyé váljon. Peschorn szerint az épület új funkciója erre biztosítékot nyújt.

A közlemény szerint az Európai Unió országaiból kérnek majd fel építészeket, hogy nyújtsanak be terveket az épület újratervezésére még ebben a hónapban, és ezek közül egy szakértő csapat választja majd ki a győztes dizájnt a következő fél évben. 

Hitler 1889-ben született a német határon fekvő kisvárosban, Braunau am Inn-ben. A náci diktátor szülőháza – egy nagyméretű saroképület – több mint száz évig egy helyi család tulajdonában volt. 1972-ben az osztrák kormány bérleti szerződést kötött a tulajdonossal, és sérült emberek központját rendezte be az épületben. A megállapodás azonban 2011-ben felbomlott, mert a tulajdonos nem adott engedélyt a szükséges felújítási munkákra. 

Az osztrák állam ezután 2016-ban úgy döntött: kisajátítja a 2011-től üresen álló ingatlant, ahol Hitler élete első hónapjait töltötte. A tulajdonosnak 310 ezer eurót fizettek a műemlékvédelem alatt álló épületért, ám ő később kártérítésért folyamodott: ekkor további 1,5 millió eurót ítélt meg számára a Ried im Innkres-i bíróság.

Rovatok