Index Vakbarát Hírportál

18 védett disznódelfint ölhettek meg a német haditengerészet robbantásai

2019. november 24., vasárnap 18:44 | aznap frissítve

Öt méter átmérőjű és másfél méter mély kráterek keletkezett a Balti-tenger alján augusztusban, amikor a német haditengerészet robbantásokat hajtott végre. Az esetnek durva következménye lett: a környéken 18, védett állatnak számító disznódelfin tetemét találták meg, a környezetvédők tiltakoznak - írja a Welt

A német haditengerészet 39 második világháborús tengeri aknát semmisített meg a Fehmarnbelt-szorosnál található természetvédelmi területen. Minden egyes akna mély krátereket vájt a tengerfenéken.

A hadsereg egy közeli NATO-hadgyakorlattal indokolta a robbantásokat, de a környezetvédők szerint csak erre hivatkozva akarták kikerülni a környezetvédelmi hatóságoktól szükséges engedélyek beszerzését. 

A robbantások veszélyeztették a védett fajnak számító disznódelfineket, mondta Jan Philipp Albrecht, Schleswig-Holstein tartomány zöldpárti környezetvédelmi minisztere. A német Természetvédelmi Szövetség (Nabu) azt közölte: a NATO-gyakorlat után 18 tetemet találtak, de nem tudni, hogy a szaporodási időszakban összesen hány állat pusztult el vagy sebesült meg.

Ha ezek a tengeri aknák felrobbannak, 10-30 méteres körzetben minden élőlényt elpusztítanak. Tavaly a Balti-tenger partján 203 disznódelfin tetemét találták meg.

Becslések szerint az Északi- és a Balti-tengerben több mint 1,6 millió tonna háborús robbanóanyag van még, amelyek folyamatosan rozsdásodnak, és amelyekből veszélyes, mérgező anyagok szivárognak a tengerbe, amelyek a tápláléklánc révén aztán az emberi szervezetbe is bekerülhetnek.  

Rovatok