Index Vakbarát Hírportál

Új elnökválasztást írnak ki Bolíviában

2019. november 24., vasárnap 07:25 | aznap frissítve

A bolíviai kongresszus mindkét háza egyhangúlag jóváhagyta az arról szóló törvényjavaslatot, hogy semmisítsék meg az október 20-i, kérdéses tisztaságú választás eredményét, és tartsanak új választást a volt elnök, Evo Morales indulása nélkül – írja a Reuters. 

A törvényjavaslatot a magát az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánító Jeanine Ánez szerdán küldte el a parlamentnek, szombaton pedig át is ment a törvényhozáson. Ánez még a javaslat benyújtásakor sajtótájékoztatón azt mondta, ha jóváhagyják a jogszabályt, akkor megsemmisítik az októberi voksolás eredményét, ami után az azóta Mexikóba menekült, lemondatott Evo Morales kikiáltotta választási győzelmét. A javaslat ezenkívül lehetővé tenné egy új választási szerv felállítását - fűzte hozzá.

Morales november 10-én kényszerült lemondani az elnöki posztról, amikor a rendőrség és a hadsereg vezetője is távozásra szólította fel azt követően, hogy az Amerikai Államok Szervezete (OAS) szabálytalanságokra derített fényt az októberi elnökválasztáson, és az eredmény megsemmisítésére szólította fel La Pazt. 

Miután a parlament mindkét háza határozatképtelenné vált ahhoz, hogy kijelölje Morales ideiglenes utódát, Ánez, a szenátus ellenzéki alelnöke az ország ideiglenes államfőjévé nyilvánította magát, és bejelentette, hogy a lehető leghamarabb új elnökválasztást akar. Morales lemondása (és Mexikóba menekülése) után zavargások törtek ki az országban az új vezetés támogatói és Morales támogatói között, az erőszakos összecsapásoknak több tucat áldozata volt. Három napja új választások megtartásáról állapodott meg az Ánez által beiktatott bolíviai átmeneti kormány Morales pártjának parlamenti képviselőivel. 

Vasárnap az ideiglenes bolíviai elnök bejelentette, hogy utasítására kivonják a katonaságot a válságövezetekből. 

Rovatok