Index Vakbarát Hírportál

Kiraboltak egy német kincstárat, egymilliárd eurónyi ékszert lophattak el

2019. november 25., hétfő 12:29 | aznap frissítve

Betörtek hétfőn a németországi Drezdában a szász választófejedelmek és királyok palotájának világhírű kincstárába, a Grünes Gewölbébe, írja az MTI. A Bild információi szerint közel egymilliárd euró (kb. 335 milliárd forint) értékben lophattak el ékszereket, a szász tartományi rendőrség viszont egyelőre csak a rablás tényét erősítette meg Twitteren.

A helyszínen nyomozásba kezdtek a tartományi bűnügyi hivatal szakértői, és jelen van velük a Sächsische Zeitung szerint a tartomány kulturális minisztere, valamint a múzeum igazgatója is. 

Sajtóértesülések szerint ez lehetett a második világháború utáni legnagyobb műkincsrablás Németországban: a zöldre festett boltozatáról elnevezett Grünes Gewölbét Erős Ágost szász választófejedelem és lengyel király alapította 1723-ban – ez ma Európa egyik legrégebbi és legnagyobb műkincsgyűjteménye. Az évszázadok során háromezernél is több műalkotás gyűlt össze benne, és nemcsak a műtárgyak őrzésére, hanem bemutatására, kiállítására is szolgált.

A hétfő reggeli műkincsrablás összefügghet a rendőrség szerint egy áramkimaradással: a drezdai áramszolgáltató reggel 5:53-kor értesült egy tűzesetről, ami miatt kigyulladt egy áramszekrény az Augustus-híd alatti katakombákban, írja a Sächsische Zeitung. Az áramot a környéken lekapcsolták, a Bild bulvárlap információi szerint pedig így tudtak többen is bejutni az uralkodói palota egyik ablakán.

Bár az áramellátás megszakadt, de egy térfigyelőkamera videóin kivehetőek voltak a feltételezett tettesek, akik a Bild szerint feltűnően kis termetűek lehettek. A műkincsrablók csak ékszereket rabolhattak el, az értékes vázák és festmények ugyanis a helyszínen maradtak, írja a bulvárlap.

Szászország miniszterelnöke, a kereszténydemokrata Michael Kretschmer szerint nem csak a műkincsgyűjteményt, de egész Szászországot rabolták ki. „A Grünes Gewölbe és az uralkodói palota kincseiért évszázadokon keresztül dolgoztak a Szász Szabadállam polgárai. A szász történelem elválaszthatatlan részét képezik a két helyen tartott műkincsek”, írta Kretschmer a Twitterén.

Frissítés: a szász tartományi rendőrség hétfőn kora délután tartott sajtótájékoztatót az ügyben, ahol több információ is elhangzott a műkincsrablással kapcsolatban. A rendőrség információi szerint a tettesek már hajnali 5 óra előtt a helyszínen voltak, a hatóságok pedig a korai értesítésnek köszönhetően viszonylag hamar kiértek a helyszínre. A rendőrökhöz fél 6 előtt nem sokkal érkezett a hír a felgyulladt áramszekrényről, eszerint időbeli összefüggés mindenképpen van a tűzeset és a rablás között. 

A tettesek az ablakon át, a nyílt utcáról jutottak be a Grünes Gewölbe épületébe, és célzottan az ékszerterem felé indultak – a rendőrség szerint alaposan megtervezett akcióról lehetett szó. A Sächsische Zeitung információi szerint több vitrint is összetörtek, és főleg gyémántokat és briliánsokat loptak, ezt megerősítette a rendőrség is. Dirk Syndram, a műkincstár igazgatója reméli, hogy nem sikerült a gyűjtemény minden darabját ellopniuk a betörőknek.

Az MTI beszámolója szerint a három ellopott ékszergarnitúra a XVIII. századból származik, és bár a tárgyak egyenkénti értéke nem túl magas, együtt Európában egyedülálló gyűjteményt alkotnak, és felbecsülhetetlen értéket képviselnek, emelte ki Marion Ackermann, a szász állami műgyűjtemények főigazgatója.

A térfigyelő kamerák képei szerint ketten törtek be az épületbe, de a rendőrség nem adott információt arról, mekkora értékben tűnhettek el műtárgyak a gyűjteményből. Az elkövetőknek sikerült elmenekülniük, a rendőrség pedig továbbra is nyomoz. 

(Borítókép:  Matthias Rietschel / Reuters)

Rovatok