Index Vakbarát Hírportál

Zsidó alapítványnak ajándékozta Hitler kalapját egy libanoni üzletember

2019. november 25., hétfő 23:20 | aznap frissítve

Egy libanoni üzletember, Abdallah Chatila megvette Hitler kalapját, és pár egyéb náci régiséget több mint félmillió fontért, hogy aztán egy zsidó szervezetnek ajándékozza őket. 

A férfi azt mondta, hogy nem szerette volna, ha a tárgyak neonácik kezébe kerültek volna. A Genfben gyémántokkal és ingatlannal üzletelő férfi 10 tárgyat vett meg, többek között egy szivarosdobozt, egy írógépet és a Mein Kampf díszdobozos kiadását. 

A férfi először meg akarta semmisíteni a tárgyakat az aukció után, de végül az elajándékozás mellett döntött. Az üzletember nem is fogja látni a tárgyakat, mivel azok egyenesen az általa kiválasztott Keren Hayesod Alapítványhoz fognak kerülni. 

Az alapítvány szerint még nem született döntés, hogy mi lesz a tárgyak sorsa, de minden bizonnyal a Jad Vasembe kerülnek, ami a holokauszt áldozatainak és hőseinek izraeli emlékhatósága. Itt több hasonló tárgyat őriznek. 

Az árverést rendező Hermann Historica tulajdonosa, Bernhard Pacher szerint ilyen tárgyat leginkább múzeumok, állami gyűjtemények és magángyűjtők vásárolnak, de minden esetben biztosra mennek, hogy nem kerülnek a tárgyak szélsőséges szervezetekhez, vagy magánszemélyekhez. 

(Independent)

Rovatok