Index Vakbarát Hírportál

Meghalt 13 francia katona egy helikopterbalesetben

2019. november 26., kedd 10:06 | aznap frissítve

Életét vesztette 13 francia katona Maliban, a dzsihadisták elleni műveletben november 25-én este, amikor összeütközött két helikopterük, írja a BBC. A hírt Emmanuel Macron francia elnök jelentette be, és „mély sajnálatát" fejezte ki a történtek miatt.

Ibrahim Boubacar Keita mali államfő közölte, hogy a francia katonák „a szabadságért haltak meg. Maliért haltak meg, a Száhelért haltak meg, a szabadságért haltak meg és az emberekért haltak meg" – fogalmazott közleményében az államfő. Hozzátette, hogy Mali egész népe gyászolja a halott katonákat, akik súlyos árat fizettek a terrorizmus elleni harcban.

A nyugat-afrikai Maliban 2012 óta erősek a harcok, amikor iszlamista fegyveres csoportok elfoglalták az ország északi részét. A helyi kormány francia segítséggel foglalta vissza a területet. 

A régióban állomásozó több ezer ENSZ-békefenntartó és francia katona jelenléte dacára az al-Kaida nevű terrorszervezethez és az Iszlám Államhoz köthető iszlamista csoportok az utóbbi időben ismét erőre kaptak, és rendszeresen hajtanak végre támadásokat a mali és a francia hadsereg, illetve az ENSZ-erők ellen. Egy héttel ezelőtt a mali hadsereg 24 katonája elesett és 29 megsebesült a dzsihadisták támadásában. Az iszlamista szélsőségesek közül 17 meghalt, néhány fogságba esett. A hónapban már meghalt Maliban egy francia katona: Briadier Ronan Pointeau akkor vesztette életét, amikor a járműve mellett felrobbant egy bomba.

(MTI, BBC)

Rovatok