Index Vakbarát Hírportál

Négyfős meló lehetett az egymilliárd eurónyi ékszer elrablása

2019. november 27., szerda 17:04 | aznap frissítve

A videófelvételek és egyéb bizonyítékok alapján úgy tűnik, négyen vettek részt abban a drezdai betörésben, amelyben közel egymilliárd eurónyi ékszer tűnt el – írja a nyomozóhatóságok tájékoztatására hivatkozva az MTI.

A múzeumként működő drezdai uralkodói palotában (Residenzschloss) készült felvételeken két betörő látható, rajtuk kívül még két tettes tartózkodhatott az épületen kívül. A rendőrség szerint a rablást profi bűnözők követték el. Nem egyszerű betörésről van szó, hanem célirányos, jól előkészített bűncselekményről – mondta még kedden Olaf Richter, a nyomozás vezetője.

A nyomozók szerint a betörők nagyon időigényes munkát végeztek, ugyanis kiürítettek egy poroltót, hogy eltüntessék nyomaikat. Az Epaulette nevű különleges nyomozócsoporthoz eddig összesen 205 információ érkezett a lakosságtól, jelenleg ezeket is értékelik és fontossági sorrendben feldolgozzák. Emellett a többi biztonsági kamera felvételét is ellenőrzik.

A Grünes Gewölbe igazgatója, Dirk Syndram szerint a betörést szinte elképzelhetetlennek tartották, biztonsági rendszerüket ugyanis néhány éve ellenőrizték és megfelelően működőnek találták.

Az igazgató szerint már az is meglepő volt, hogy milyen gyorsan tört be a vitrin üvege.

„Ellentmondott annak, amit a biztonsági üveg gyártója állított” – állította Syndram. Elméletileg ugyanis 15 percre lett volna szükség ahhoz, hogy egy fejszével beszakítsák az üveget.

Az ismeretlen tetteseknek hétfő reggel a szigorú biztonsági intézkedések ellenére sikerült a palota kincstárába (Grünes Gewölbe) bejutni és a három ékszeres vitrint fejszével betörve elvinni három ékszeregyüttes egyes darabjait.

Az elrabolt ékszerek között van egy nagy méretű gyémántbross és egy gyémántokkal kirakott váll-lap is. A tárlókban őrzött három (összesen kb. száz darabos) ékszergarnitúrából nem nem vittek el mindent. Otthagyták például a gyémánttal kirakott cipőkapcsokat és gombokat, a királyné gyöngy nyakláncát és egy gyémántokkal kirakott kardot.

A múzeumként működő drezdai uralkodói palota szerdán újranyitott, de a kincstár, ahonnan a három nagy értékű ékszergarnitúrát ellopták, zárva marad – közölte Marion Ackerman múzeumigazgató.

Rovatok