Index Vakbarát Hírportál

Nem titkosszolgálat készítette a botrányos Ibiza-videót

2019. november 27., szerda 10:48 | aznap frissítve

Az osztrák államügyészség szerint sem külföldi titkosszolgálat, sem szervezett bűnözői csoport nem vett részt a korábbi osztrák kormánykoalíciót szétrobbantó Ibiza-videó elkészítésében, írja a Die Presse.

Emlékeztetőül: az ibizai apartmanban készült rejtett kamerás felvételen Heinz-Christian Strache későbbi osztrák alkancellárt, az Osztrák Szabadság (FPÖ) elnökét egy orosz oligarcha állítólagos unokahúga csalta lépre. A nő a párt pénzügyi és médiatámogatását ajánlotta fel, Strache cserébe zsíros állami megbízásokat ígért neki. A 2017-ben készült felvételt 2019 tavaszán német lapok hozták nyilvánosságra, amelynek hatására a néppárti-szabadságpárti kormánykoalíció felbomlott, átmeneti kormányt kellett kinevezni az idén ősszel tartott új választásokig.

Az osztrák ügyészség hónapok óta folytat vizsgálatot az ügyben. Eddig a nyomozás érdekében csak nagyon kevés információt közöltek, mert az előzetes letartóztatásba került gyanúsítottaknak joguk volt beletekinteni az aktákba.

Kedden azt közölték: hét ember ellen folyik nyomozás hangfelvétellel, illetve lehallgatóberendezéssel való visszaélés, közokirat-hamisítás, zsarolás kísérlete és csalás miatt. A hét ember közül ketten a tervezésben és a felvételek elkészítésében vettek részt. 

Az ügyészég mindent beleadott a nyomozásba: negyven embert hallgattak ki, 15 helyszínen tartottak házkutatást és  36 bankszámlát ellenőriztek. Több mint egy tucat európai nyomozási határozatot (ENYH) bocsátottak ki Hollandiába, Németországba, Spanyolországba és Svájcba. A 7 gyanúsított közül jelenleg hárman vannak előzetes letartóztatásban. 

Az ügyészség a több órás videófelvétel hangját egy hangstúdióban javította fel, hogy lehetőség szerint minden elhangzott mondat érthető legyen. Kiderítették azt is, hogy a felvételt  több embernek ajánlották fel, amelyért euróban  milliós nagyságrendű összeget kértek, de senki nem fizetett érte. Az ügyészség megállapította, hogy a felvételek elkészítésében sem külföldi titkosszolgálat, sem szervezett bűnözői kör nem vett részt. 

Az ügyészség nyomozás most következő szakaszában a házkutatáson lefoglalt adathordozók tartalmát értékeli ki. Az ügyben érintett egyik ügyvéd panaszt tett az irodájában augusztusban lefoglalt adathordozók miatt, erről a bíróság fog dönteni.  

Korábban megjelent hírek szerint a 2017-ben készített videóval szabályosan lépre csalták az akkor még csak kormányzati szerepre készülő Heinz-Christian Strachét. Az akcióban egy müncheni magánnyomozó irodának és egy bécsi ügyvédnek is szerepe lehetett. A magát egy gazdag orosz oligarcha unokahúgának kiadó nőről kiderült, hogy egy bosnyák egyetemista.  

A kormánykoalíció szétesése után Ausztriát átmeneti kormány irányította. A szeptember 29-én tartott előrehozott választáson az Osztrák Szabadságpárt komoly veszteségeket szenvedett, támogatottsága közel 10 százalékkal esett vissza. A kormányalakítási tárgyalásokat az Osztrák Néppárt kezdte meg a Zöldekkel.

Rovatok