Index Vakbarát Hírportál

Az Apple is Oroszországnak adta a Krímet

2019. november 27., szerda 20:45

A Krím félsziget most már az Apple alkalmazása szerint is Oroszországhoz tartozik – az óriáscég ezzel az orosz parlament követelésének tett eleget. 

A 2014-ben Ukrajnától egyoldalúan elcsatolt,

Oroszországhoz került félsziget az applikációkban már formálisan sem képezik Ukrajna részét, ellentétben a nemzetközi joggal. Igaz, ez csak Oroszországból böngészve látható így az Apple időjárásjelző alkalmazásában.

A kelet-ukrajnai szakadár területek pedig sem orosz, sem ukrán területként nem azonosíthatók – noha az oroszbarát Donyecki (DNR) és Luganszki Népköztársaság (LNR) még Oroszország által sem elismert entitás, jogilag az ukrán fennhatóságot Moszkva sem vitatja – igaz, alig burkoltan támogatja őket.

Az Apple néhány hónapos tárgyalás után jutott erre a döntésre, bár kompromisszumként korábban azt javasolta, hogy vitatott státuszú területként jelöljék meg a Krímet. Az orosz parlament biztonsági és korrupcióellenes bizottságának elnöke szerint azonban ez az orosz törvények megsértéseként lett volna értelmezhető. „Az ügyet az Apple-lel lezártuk, mindent elértünk, amit akartunk” – idézte a BBC Vaszilij Piszkarjovot.

Az Apple nem kommentálta a döntést, amely nem lehet független attól, hogy a 140 milliós Oroszország fontos piaca a cégnek. A közelmúltban orosz parlamenti döntés született arról is, hogy a idén júliustól már csak úgy lehet Oroszországban mobileszközöket forgalmazni, hogy azokon orosz programoknak egy bizonyos körét kötelezően telepíteni kell.

App-politika

Ukrajna kritizálta a döntést, amely komoly fegyvertény Moszkvának. „Az iPhone remek dolog, tényleg. Javaslom, inkább a technológiára és a szórakoztatásra koncentráljanak, mert a globális politika nem az erősségük” – üzente az Apple-nek az Unian szerint az ukrán külügyminiszter, Vadim Prisztajko.

Valójában nem az Apple az első, amelyik megtette ezt a gesztust Moszkvának: alig néhány hónappal a félsziget annektálása után a Google térképalkalmazása is határt húzott Ukrajna és a Krím közé, szintén az Oroszországból böngészők számára. 

Legkorábban a legnagyobb orosz keresőoldal, a Yandex állt át a kettős megoldásra: alig néhány nappal a félsziget annektálása után már orosznak mutatta a területet, legalábbis Oroszországból. Később már egységesen így jelent meg a Yandexen, náluk Magyarországról is Oroszország részeként látható a Krím.

Rovatok