Index Vakbarát Hírportál

Lemondott a finn miniszterelnök

2019. december 3., kedd 09:59

Kihátrál a finn kormány mögül az ötpárti kormányzó koalíció egyik pártja, és sajtóértesülések szerint Antti Rinne finn miniszterelnök még a nap folyamán benyújtja lemondását, nem várva meg a kabinetje elleni bizalmi szavazást, írja az MTI. Frissítés délben: megtörtént a miniszterelnök bejelentése, az államfő elfogadta a döntését.

A koalícióban részt vevő Centrumpárt kedden egyértelművé tette, hogy elvesztette a szociáldemokrata miniszterelnök iránti bizalmát a postássztrájk kezelése miatt. Múlt pénteken lemondásra kényszerült a postáért is felelős miniszter a sztrájk eredménytelen kezelése miatt.

A finn államfő arra kérte a hivatalban lévő kormányt, hogy ügyvezetői minőségben folytassa munkáját, amíg nem jelöli ki az új kabinetet. A Centrumpárt egyben a koalíció fenntartása mellett foglalt állást.

Sajtóértesülések szerint Rinne utódját december 12-én választják meg a szociáldemokraták kongresszusán. Sanna Marin közlekedési és hírközlési miniszter, a párt elnökhelyettese már jelezte, hogy kész átvenni a kormányfői megbízatást. Ha így történik, a 34 éves Marin az ország legfiatalabb miniszterelnöke lesz.

A kormány működésének törvényességét felügyelő hivatalhoz több panasz érkezett Rinnére a sztrájk kezelése miatt. Múlt pénteken lemondásra kényszerült Sirpa Paatero, az önkormányzati ügyekért és postáért is felelős miniszter.

A munkakörülményekkel elégedetlen postások november 11-én léptek sztrájkba, miután több hétig tartó egyeztetések után sem sikerült egyezségre jutniuk az állami munkáltatóval a munkakörülmények javításáról és egy új szakszervezetbe való betagozódásról. A munkabeszüntetés közel két hétig tartott, és kiterjedt más ágazatokra, egyebek közt a légiközlekedésre, a közúti és tengeri fuvarozásra. Végül november 24-én a sztrájkolóknak sikerült megállapodniuk a munkáltatójukkal, a sztrájk aznap véget is ért, de már a következő napon újabb kezdődött. A munkabeszüntetésben mintegy tízezer postás vett részt.

Ez idő alatt vált ismertté, hogy Sirpa Paatero miniszter tudott róla, hogy a munkaadó egy előnytelenebb, kisebb fizetést ígérő munkaszerződést akar kötni a szakszervezettel. Emiatt több ellenzéki párt is bizalmatlansági indítványt kezdeményezett a kormány ellen.

Antti Rinne lemondásának bizonyosan nagyon fog örülni Orbán Viktor, ugyanis Rinne, mint az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország miniszterelnöke sokszor kritizálta a magyar kormányt jogállamisági kérdésekben. Mindez odáig fajult, hogy a magyar miniszterelnök Tusványoson beszólt a „finn barátainknak” (azt mondta, önuralom kell hozzá, hogy ne nevessük ki őket), a magyar propagandasajtó pedig beindította a finnellenes hadjáratát: mit szólnak bele a dolgainkba, amikor nincs is náluk alkotmánybíróság, a finn média kiegyensúlyozatlan, elnyomják a kisebbségeket, és a finn liberális oktatási modell is romokban hever.

Az Index Helsinkiben járt utána, hogy mit szólnak a finnek a hagyományos magyar-finn barátság megromlásához, riportunkat itt olvashatja:

Rovatok