Index Vakbarát Hírportál

Több ezer katonát küldene az USA a Közel-Keletre

2019. december 5., csütörtök 23:42

A Pentagon több ezer katonát küldene a Közel-Keletre, hogy ellensúlyozzák Iránt – írja a CNN. A tervezés azután indult meg, hogy Irán nemrég rövid hatótávú rakétákat küldött Irakba. A sereg, légierő és haditengerészet új emberei az Irakban állomásozó amerikai katonák, szélsőséges esetben Szaúd-Arábiai védelmét erősítené.

Nagyjából 4000-7000 új katonáról lehet szó, de ahhoz, hogy pontosan mekkora lesz ez a szám arra van szükség, hogy a Pentagonban kitalálják, egész pontosan hogyan is akarnak védekezni a fenyegetés ellen. Ha ez megvan, akkor tudják majd megmondani, hogy a tervekhez hány katonára van szükség. A Pentagonban dolgozók szerint akár 2000-3000 katonával is megkezdhetik a védelem megerősítését.

Mindez válasz Irán mostanában tanúsított viselkedésére. Novemberben az USA haditengerészete feltartóztatott egy feltehetően Iránból indult hajót, ami Jemenbe szállított volna hadi eszközöket. Eközben az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország arra utalnak az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy Irán olyan hordozókat fejleszt amivel nukleáris tölteteteket tudnak célba juttatni.

A CNN szerint Irán azért keményíthetett be, hogy leküzdje a libanoni és iraki zavargásokat, különben gyengülhet a pozíciója a régióban. Teheránban is problémák vannak, annyian tüntetnek, hogy az állam lekapcsolta az internetet. A tüntetők az üzemanyagár emelkedése és a gazdasági visszaesés miatt vonultak utcára (mindkettő a Trump-kormány nyomásának eredménye).

Donald Trump szerint az iráni kormány a saját népét gyilkolja. Brian Hook, az USA iráni különleges képviselője szerint legalább 1000 civilt öltek már meg a tüntetések leverése során, bár ezt a számot semmire nem alapozta. Nemzetközi szervezetek források alapján nagyjából 200 áldozatról beszélnek.

Donald Trump szerint az iráni konfliktus „nagyon gyorsan megoldható".

Rovatok