Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel ellátogatott Auschwitzba, és a szégyenről beszélt

2019. december 6., péntek 14:50

A német kancellár, Angela Merkel először látogatott el Auschwitzba, írja az MTI.

A kancellár Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök, Piotr Cywinski múzeumigazgató és Andrzej Kacorzyk helyettes múzeumigazgató társaságában látogatott az egykori auschwitz-birkenaui náci német koncentrációs táborba. 

A látogatás oka az auschwitzi emlékhelyet ápoló alapítvány létrehozásának 10. évfordulója volt, Merkel beszédet is mondott, ahol a náci német haláltáborban elkövetett bűntettek miatti „mély szégyenről” beszélt. A német kancellár szerint Auschwitzban „csendben kellene maradni”.

Hiszen milyen szavakkal írható le ez a gyász, az itt meggyilkolt, megkínzott, elpusztult emberek szenvedése?

Merkel arról is beszélt, hogy az auschwitzi bűnösöket nevükön kell nevezni, illetve szó volt arról, hogy a haláltábor hiába volt lengyel területen, Auschwitz németek által irányított hely volt. Erre a lengyel miniszterelnök is utalt, mivel a német sajtó gyakran „lengyel haláltáborként” emlegeti Auschwitzot, de Morawiecki szerint ilyen esetekben

aki közömbös a törtélem meghamisításával szemben, társszerzője az ilyen hazugságoknak.

Merkel egyébként már korábban is beszélt arról a holokauszt-emléknap kapcsán, hogy az antiszemitizmussal és a gyűlölettel szemben zéró toleranciával kell fellépni, mert hatalmas baj, hogy „újfent nagy jelentősége van” ennek a problémának napjainkban.

Rovatok